Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.

HUMAN RIGHTS HUMAN WRONGS 10-15 FEBRUAR 2015
Se en trailer for filmene i festivalen her:---
Cinemateket - Parkteatret - Litteraturhuset - Kunstplass 10

Gå til 2015-festivalens hjemmeside for å se hele programmet

agitate educate organize 2

NOEN HØYDEPUNKTER PÅ HRHW 2015:

Billettene er i salg nå på cinemateket.no og over disk på Cinemateket, Filmens hus, Dronningensgt. 16.Jamila Raqib
Jamila Raqib

Maryam al-Khawaja
Maryam al-Khawaja

Festival-tjuvstart tirsdag med spennende gjester fra Bahrain og USA

Tirsdag 10 februar kl. 17:30 tjuvstarter vi festivalen på Cinemateket med en debatt og filmvisning om hva som skjedde med den arabiske våren og hvorfor folkeopprørene endte i vold og mer undertrykking. Med på debatten er Jamila Raqib som er direktør for Gene Sharps institutt for ikkevoldsstrategi, i USA og Maryam al-Khawaja fra Bahrain som er co-direktør i Gulf Center for Human Rights. Se intervjuet med Maryam al-Khawaja i NRK URIX 27. januar.

Med i debatten er også Jacob Høigilt og Rolf Vestvik.

Les mer om debatten her:
LESSONS LEARNED FROM THE ARAB SPRING


Etter debatten viser vi filmen We are the Giantwe are the giant

We are the Giant

Greg Barker, USA/England, 2014, 93 min.
In English/subtitled in English
Filmer er tekstet på engelsk/engelsk tale.

Tirsdag 10. februar kl. 19:30, Tancred
Lørdag 14. februar kl.18:30, Tancred
På Cinemateket, Filmens hus

Film screening:

We are the Giant

Innledning og Q&A med Maryam al-Khawaja 10 februar.

Tre historier fra den arabiske våren og om å stå opp mot brutal overmakt; fra Libya, Syria og Bahrain. De to hovedkarakterene i den delen som handler om Bahrain er søstrene Maryam og Zainab al-Khawaja. Maryam al-Khawaya vil ta del i debatten før filmen og ha en Q&A med publikum etter filmvisningen tirsdag 10 februar. Q&A blir ledet av Kristian Takvam Kindt fra Arabiske filmdager.

Gå til hrhw.no for å lese mer og se trailer av filmen.On the Bride's Side poster
On the Bride's Side
Gabriele Del Grande, Antonio Augugliaro,
Khaled Soliman Al Nassiry
Palestine/Italy, 2014, 89 min.

båt over middelhavet

Frontex

On the Bride's Side foto

Gabriele Del Grande
Regissør Gabriele Del Grande

Åpningsarrangement

Onsdag 11. februar kl 17:30, Tancred
på Cinemateket, Filmens hus


17:30: Debatt:

No Refugees, Please


19:00: Film:

On the Bride's Side

En roadmovie om flyktninger på vei fra Milano til Malmø

Flere billetter til åpningsarrangement lagt ut for salg nå.

Presentert av regissør Gabriele Del Grande 11. februar.

Filmen følger filmskaperne og en gruppe syrisk- palestinske flyktninger, forkledd som et brudefølge, på deres reise mot vårt naboland Sverige -det eneste landet de tror vil gi dem den hjelpen de har rett på. Filmen setter fokus på de menneskelige konsekvensene av Festning Europa.

Regissør Gabriele Del Grande er tilstede på åpningsvisningen og debatten 11. februar.

Gabriele Del Grande fra Italia er journalist, forfatter og filmskaper. Han har fokus på konflikter i middelhavsregionen og har skrevet flere bøker. Han rapporterte i en periode fra krigen i Syria. On the Bride's Side er hans filmdebut.

På åpningsdagen, onsdag 11 februar, starter vi med en diskusjon om de nye flyktningestrømmene, hvordan Europa og Norge takler denne utfordringen og om de europeiske samarbeidsavtalene og -ordningene er iferd med å bryte sammen i den nye virkeligheten der hundretusenvis av mennesker hvert år er villige til å risikere livet for en sjanse til å komme inn i Europa.

Med på debatten er John Peder Egenæs og Andreas Furuseth. Marie Amelie er ordstyrer. Vi håper å få med en representant fra regjeringen men etter en lang rekke henvendelser til UD og Justisdepartementet virker det som det kan bli vanskelig å finne noen som føler seg kvalifisert.

VIKTIG: Debatten er gratis men man må likevel hente ut en egen billett til den når du er på Cinemateket, Filmens hus. Billett til filmen må kjøpes på cinemateket.no eller over disk på Cinemateket i Dronningensgt. 16.

Les mer om debatten i forkant av visningen onsdag 11 februar her.

Les mer om filmen og se trailer her

Filmen vises også i Lillebil onsdag 11 februar kl 19:15, med innledning av Line Khateeb og lørdag 14. februar kl. 20:30, Tancred.Paul Mangwana & Douglas Mwonzora

Douglas Mwonzora og Paul Mangwana i et
lettet øyeblikk i filmen.

Robert Mugabe
Robert Mugabe

Camilla Nielsson

Democrats

Camilla Nielsson, Denmark, 2014, 100 min.

Fredag 13. februar kl 17:30, Lillebil
Søndag 15 februar kl. 14:15, Tancred
på Cinemateket, Filmens hus

Film:

Democrats

Hvordan bygge demokrati i Zimbabwe

Presentert av regissør Camilla Nielsson.

Møte med Paul Mangwana (ZANU-PF), Douglas Mwonzora (MDC-T) og Talent Jumo.

Etter vår egen grunnlovsfeiring ifjor er det interessant å følge en grunnlovsprosess i sanntid. Filmen Democrats gjør  konstitusjonsbygging til en skikkelig spenningshistorie.

Denne politiske thrilleren fra virkeligheten forteller historien om to menn fra hvert sitt parti som reiser gjennom landet for å legge fundamentet for en ny grunnlov. Den tre år lange prosessen gir et spennende og svært interessant innblikk i hvordan maktstrukturen fungerer i Zimbabwe og hvordan Mugabe forvalter makten og maktapparatet.

Even the slyest political satire couldn't outdo this riveting docu study - Guy Lodge, Variety

Les mer om filmen og se trailer her.

Les mer om debatten her.


Paul Mangwana

Paul Mangwana


Mwonzora
Douglas Mwonzora


Camilla Nielsson
Camilla Nielsson


Talent Jumo
 Talent Jumo.

Gjester i forbindelse med Democrats:

De to hovedpersonene i Democrats; MDC-T politiker Dogulas Mwonzora og ZANU-PF politiker Paul Mangwana, sammen med filmskaper Camilla Nilsson kommer til HRHW. Det gjør også menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo.

Mangwana er tidligere minister i Mugabes regjering. Mwonzora sitter høyt oppe i Morgan Tsvangirais parti MDC-T. Talent Jumo har lang fartstid i sivilsamfunnet i Zimbabwe.

Unikt innblikk i demokratibygging

Filmen gir et unikt innblikk i en demokratibyggingsprosess, der sterke maktinteresser blandes med ideelle hensikter og ønsket om å skape en bedre framtid. De to hovedpersonene som i utgangspunktet er motstandere får begge føle hvordan Mugabes vilkårlige maktbruk kan ramme, og finner gjennom dyktighet og tålmodighet fram til et felles utkast til en ny grunnlov som legger grunnlaget for en mer demokratisk framtid for landet.

Dypdykk inn i maktpolitikken i Zimbabwe
Som publikum kommer vi både tettere på Mangwana og Mwonzora som personer og politikere og gjør et dypdykk inn i utfordringene ved å manøvrere politisk i et land der den egentlige makten ligger hos en person som ikke har planer om å gi den fra seg, tross sin høye alder, og som er beredt på å bruke de fleste midler til å holde på den.

Zimbabwes framtid usikker
Zimbabwe er inne i en brytningstid. Mugabes regjeringstid går ubønnhørlig mot slutten og det store spørsmålet blir hvordan landet kan legge grunnlaget for en mer demokratisk framtid. I dette arbeidet er den nye grunnloven et svært viktig element.

Unikt møte med makteliten i Zimbabwe
Møtet med Mangwana og Mwonzora både i filmen og i debatt sammen med Talent Jumo på Cinemateket gir en unik mulighet til å komme tettere på og forstå utfordringene Zimbabwe har i sin demokratiseringsprosess.

Dette gir også mulighet til å få nye perspektiver på mer generelle utfordringer i demokratiseringsprosesser. Et annet land som vil bli belyst på festivalen er Burma som også sliter med en overgang der et styre som er vant til å ha all makt skal gi den over til demokratiske prosesser, med alle utfordringer dette skaper både på et institusjonelt og på et personlig nivå.Malas Twins
Syria Inside
(Germany/Syria, 2013, 120 min.)
Directors: Jan Heilig, Tamer Al Awam

Who is the Syrian?

Dictator Tutorial

Freedom

Malas on Stage

Superman visits Syria

Malas Twins

Malas twins with Tamer photo

Fredag 13. februar kl. 17:00 Tancred:
Søndag 15. februar kl.  20:30 Lillebil

Kan vi le av Syria?

Film: Syria Inside

En slapstick-dokumentar om den brutale tragedien i Syria og verdens manglende interesse.

Humor og krig
På ukonvensjonelt vis bruker denne filmen humor for å portrettere den grufulle situasjonen i Syria, som et siste desperat forsøk på å fange oppmerksomheten fra en tilsynelatende likegyldig verden. Det satiriske blikket på underholdningskultur satt opp mot en pastisj av rystende fortellinger fra innsiden av Syria er ikke ukontroversiell, og denne filmen vil skape debatt.

Ahmad og Mohamad Malas begynte sin skuespillerkarriere som undergrunnsartister i Damaskus. Da revolusjonen startet spilte de teater på gaten for å støtte demonstrasjonene mot regimet. Da de senere ble fengslet skapte de et stykke og framførte det i fengselet. Etter en rekke drapstrusler som fulgte etter at de slapp fri flyktet de til Frankrike.

Sparker i mange retninger
I eksil har de benyttet YouTube og Facebook for å fortsette med sine sketcher og skuespill som de skaper for å bygge opp under motstanden mot Bashar al-Assads regime. Regissør Tamer Al Awam tok tak i Malas-brødrenes arbeid og har brukt dette som utgangspunkt og rød tråd i en film som sparker i flere retninger, både mot regimet og mot deler av motstandsbevegelsen.

Russere og Supermann med Syria-briller
Malas-brødrene sparker også ut mot det internasjonale samfunnet. De introduserer konseptet syriske 3D-briller som gjør at folk kun ser det noen andre ønsker at de skal se. I Russland, for eksempel, ser folk kun at Bashar al-Assad kjemper for landet sitt mot brutale opprørere bevæpnet av Vesten. Og supermann stiller opp med sine egne briller som er helt svarte og fullstendig ugjennomsiktige slik at han slipper å se noen av lidelsene i Syria og drar heller hjem til USA for å redde en katt i et tre.

Regissør drept i Syria under filmingen
Regissør Tamer Al Awam mistet livet i Syria under filmingen. Ifølge produsent og medregissør ville han filme så mye som mulig inne i Syria. Mens han var sammen med en gruppe fra Den frie syriske hæren ble han truffet av granatsplinter og døde neste morgen. Han ble begravet i Aleppo. Produsent Jan Heilig fra Tyskland gjorde filmen ferdig og representerer filmen. Han har ikke mulighet til å komme til Oslo pga Berlinalen, men vil delta på Skype.

Gjester/debatt
Fredag 13. februar følges filmvisningen av en debatt med filmprodusent fra Syria Orwa Nyrabia (Silvered Water, Return to Homs) og Francesca Borri ledet av Ina Tin i Amnesty der de vil ta opp det å benytte humor i å formidle noe så brutalt og grusomt som krigen i Syria.

Les mer om debatten Can We Laugh About Syria her.

Se trailer av filmen på hrhw.no

Les også om arrangementer på Parkteatret med dokumentarfilm, konsert, teater, performance og debatt.

yes men: we're screwedPhoto: Yes Lab


survival ball
The Yes Men are Revolting
Mike Bonanno, Andy Bichlbaum,
Laura Nix, USA 2015, 90 min.

Søndag 15. februar kl 16:30:

Årets Filmmakers/Changemakers-seminar

The Yes Men kommer til Oslo for å holde en workshop under årets HRHW-festival.

200 kr for en workshop med The Yes Men er en unik sjanse og et røverkjøp. Skaff deg billett nå på cinemateket.no

The Yes Men fra New York er en av verdens mest kjente og grensesprengende aktivistgrupper og har i over 15 år gått til geniale og morsomme frontalangrep på griske multinasjonale selskaper, krigshissende og mijøfiendtlige politikere og korrupte institusjoner.

Strategien har vært å utgi seg for å representere disse selskapene, politikerne eller organisasjonene og uttale seg slik de ville gjort hvis de snakket ærlig, eller slik de burde ha gjort hvis de ønsket å gjøre verden til et bedre sted.

I sin siste film reflekterer The Yes Men over hva de har fått til og hvilken effekt de egentlig har på samfunnsutviklingen. De har fantastiske ideer, til tider genial gjennomføring og stort gjennomslag i media, men skaper det faktisk endring?

Den første Yes Men filmen kom ut i 2003. Siden har de laget to filmer om seg selv.

Workshop: Film and Activism:
How to Create Change

Søndag 15 februar kl. 19:30: snikpremiere på: The Yes Men are Revolting
Det vil også være en snik-premiere samme dag på deres siste film The Yes Men are Revolting. Billetter både til workshop og til filmvisning kjøpes (NB separate billetter) på Cinemateket/Filmens hus.

25 ferske dokumentarfilmer, spennende internasjonale og norske gjester,
debatter, samtaler, workshops, teater og konserter.

Maryam al-Khawaja fra Bahrain, Mike Bonanno og Andy Bichlebaum i The Yes Men fra New York, Jennifer Gibson som jobber for Reprieve i Pakistan, Paul Mangwana som er tidligere minister i Robert Mugabes regjering i Zimbabwe og Douglas Mwonzora som er i lederskiktet i hovedmotstanderen MDC-T, Morgan Tsvangirais parti, Jamila Raqib fra Gene Sharps The Albert Einstein Institution, Gabriele del Grande som er regissør fra Italia, John Peder Egenæs fra Amnesty, Cecilie Hellestveit fra ILPI, Tonje Hessen Schei som er filmregissør fra Norge, Morten Bøås fra NUPI, Gunnar Ekeløve Slydal fra Helsingforskomiteen, Håkon Wium Lie, Torgeir Waterhouse, Kirill Miazine, Anders Brenna, Camilla Nielsson som er filmregissør fra Danmark, Sarah Ramin Osmundsen, Lius Baruch, Alejandro Gispert,
Sidiki Camara, Elvis Chi Nwozu, Orwa Nyrabia fra Syria og mange flere kan du treffe på HRHW 2015, 10. - 15 februar.

Be Moved, Get Engaged, Wake Up!

Sjekk ut hele programmet på hrhw.no eller
last ned programmet i pdf her


hrhw program forside
Vennlig hilsen

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino
Human Rights Human Wrongs
Akersveien 20
0177 Oslo
Tel: 951 85 109
firstname (a) dokumentarkino (.) no