Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Oslo kommune.


Følg oss på facebook-ikon


Psykonaut plakat
Serie: Psykonaut
EINN AS, Norge 2024, 3x60 min.


Norsk tale.

I samarbeid med produksjonsselskapet Einn og Altibox X.Fleinsopp i Norge


Intervju Invar Goksøyr


terapisesjon


Hos Yawanawa-stammen


Bilde fra Yawanawa-stammen i Amazonas

Panel Psykonaut
Sted:
Vega Scene
Hausmannsgate 28
Oslo

Se i google maps

Onsdag 10. april kl. 20:00
og 17. april kl 18:00,
2024, på Vega Scene.

Er psykedelisk terapi på vei inn i norsk helsevesen?

Psykonaut

En serie om psykedelika, om å reise innover i seg selv og hva det kan gjøre med psykisk helse.

Serien vises i to deler. 1. og 2. episode vises 10 april.
3. episode vises 17. april med en påfølgende samtale.

På 1950-tallet var psykedelika regnet som en ny mirakelmedisin mot depresjon og angst. På slutten av 1960-tallet snudde myndigheter rundt om i verden helt om og psykedelika ble plutselig sett på som "samfunnsfiende nr 1". Nå er det igjen på vei inn i behandlingsapparatet for psykiske lidelser.

Flere og flere argumenterer nå sterkt for bruk av psykdelisk terapi, altså terapi som involverer bruk av medikamenter som gir psykedeliske opplevelser, som ketamin, MDMA eller psilocybin, i behandlingen av psykiske problemer. Det hevdes at disse gir langt bedre resultateter enn tradisjonell terapi i behandling av depresjon, angst og PTSD.

Serien Psykonaut utforsker hva som egentlig skjer når man bruker psykedelika, hvordan debatten om dette foregår og hvordan dette har blitt benyttet i andre kulturer i århundrer.

Vi viser serien i to deler; først episode 1 og 2 sammen den 10. april kl. 20:00 og så episode 3 etterfulgt av en debatt den 17. april kl. 18:00.

Visninger:
Onsdag 10. april kl. 20:00:
Offisiell premierevisning: Episode 1 og 2.

Onsdag 17 april kl. 18:00:
Episode 3 + panelsamtale.Episode 1: Hva er egentlig psykedelika?
Filmskaper Pål Asdal drar til Amsterdam for å delta på verdens første lovlige «magic mushroom»-retreat.

Episode 2: Se Innover
Samtidig som den rekreasjonelle bruken stadig øker er MDMA også det første psykedeliske stoffet som blir medisin. I episode 2 får vi sterke historier om dype traumer og nye håp.

Episode 3: Sjelens liane
Filmskaper Pål Asdal drar dypt inn i amazonas for å bo med Yawanawa-stammen og delta i urbefolkningens hellige ayahuasca-seremonier.Panelsamtale 17 april:

Psykedelisk terapi: Revolusjon eller hype?

Anna Høifødt er styreleder i foreningen Norsk Psykedelisk Vitenskap.

Ivar W. Goksøyr er psykolog og spesialist i intensiv psykodynamisk korttidsterapi og tilknyttet enheten Psykforsk – Innovativ Behandlingsforskning, ved Sykehuset i Østfold

Solveig B. Osvold var deltaker på verdens første studie på MDMA mot depresjon på sykehuset i Moss.

Anne Gerd Grimsby Haarr er ordstyrer.


Kjøp billett til del 1 (episode 1 og 2)i sal 1 (10. april) UTSOLGT


Kjøp billett til del 1 (episode 1 og 2) ekstravisning i sal 2 (10. april kl. 20:45)

Kjøp billett til del 1 (episode 1 og 2) ekstravisning i sal 3 (10. april kl. 21:00).Kjøp billett til del 2 (episode 3 + debatt) 17. april.


I samarbeid med produksjonsselskapet EINN AS, Altibox X og Vega Scene.


bilde av deltakere i serie

Personer som er med i serien:

Andreas Wahl Blomkvist er overlege i rus- og avhengighetsmedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, styremedlem i Norsk Psykedelisk Vitenskap (NPV) og forfatter av boken "Ulovlig medisin.

Sigurd Hortemo er spesialist i allmennmedisin og i samfunnsmedisin og overlege ved Direktoratet for medisinske produkter (tidligere kjent som Legemiddelverket).

Willy Pedersen er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved Oslomet. Han har forsket på ungdom og rusmiddelbruk og utgitt flere bøker innen dette fagområdet.

Ivar W. Goksøyr er psykolog og spesialist i intensiv psykodynamisk korttidsterapi og er tilknyttet enheten Psykforsk – Innovativ Behandlingsforskning ved Sykehuset i Østfold.

Anna Høifødt er styreleder i foreningen Norsk Psykedelisk Vitenskap. Hun er utdannet sosialantropolog og har skrevet masteroppgaven «The value of experience – Psychedelics, phenomenology and contemporary perspectives on drug use» som hun i 2018 vant Våg å vite prisen for.

Jørgen Bramnes er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for rusmisbruk og psykisk lidelse ved Sykehuset Innlandet og ved Folkehelseinstituttet, samt professor ved UiT - Norges arktiske Universitet, Tromsø.

Solveig B. Osvold er deltaker på verdens første studie på MDMA mot depresjon på sykehuset i Moss. Hun har slitt med tilbakevendende depresjon og selvmordstanker i hele sitt voksne liv på grunn av traumer påført henne fra hun var et lite barn.

Meri har slitt med psykiske lidelser og 'Complex PTSTD' hele sitt voksne liv på grunn av barndomstrumer. Serien følger Meri når hun får hjelp hos en undergrunnsterapeut.

Oskar Bull-Hansen er Norges mest profilerte tripsitter og psykedelisk terapeut. Han veileder sine klienter gjennom terapeutiske prosesser ved hjelp av substanser som MDMA og psilocybin.

Joar Øveraas Halvorsen er førsteamanuensis ved NTNU og psykologspesialist og er svært kritisk til hvordan den psykedeliske forskningen blir fremstillt i mediene og hvordan den psykedeliske forskningen utføres. Han kaller det hele en stor hype. 

Arne og Mona Brattland mistet sønnen sin i MDMA overdose i 2017 og har siden det jobber med rusforebyggende arbeid i form av foredrag i regi av den mye omtalte organisasjonen NNPF.

Malin Vedøy Uthaug forsker på endrede bevissthetstilstander og er en av verdens ledende eksperter på det psykedeliske stoffet 5-MeO-DMT.

Yawanawa-stammen holder til i den brasilianske regnskogen i Amazonas. Gjennom dem får vi et unikt perspektiv på plantemedisin.

Stian Nicolaysen jobber som mental coach og helhetsterapeut ved si egen Klinikk Nicolaysen i Porsgrunn. Stian deler sin historie om hvordan 5 uker i amazonas og hans Ayahuasca erfaringer forandret livet hans.


Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.

Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no