Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Oslo kommune.


Følg oss på facebook-ikon

Bilde av veggen med Fiskene fjernet

Filmer:

Solace - plakat
Film: Solace
Birgitte Sigmundstad, Norge 2022, 26 min.

Detalj fra Borgund stavkirke

Stillbilde fra Solace

Hammersborg Protecting the Bygone Future plakat
Film: Hammersborg - Protecting the Bygone Future
Birgitte Sigmundstad, Norge 2016, 17 min.

Elisabeth Brun og Birgitte Sigmundstad
Samtale mellom Elisabeth Brun og Birgitte Sigmundstad etter filmene.

Birgitte Sigmundstad er billedkunstner, utdannet ved Surrey Institute of Art & Design i England. Sigmundstads filmer er essayistiske, selvrefleksive og humoristiske og tar gjerne utgangspunkt i historiske hendelser. Et tema som går igjen i Sigmundstads filmer er hvordan kunsten brukes ideologisk og som ledd i nasjonsbygging.

Elisabeth Brun er film og videokunstner og forsker. Hun jobber i skjæringspunktet mellom dokumentar, filosofi og visuell kunst og er særlig opptatt av film som verktøy for å utforske omgivelser, som for eksempel arkitektur. Hun forstår film som omgivelse, som noe som omgir og former oss.  Hun har tidligere jobbet som journalist og dokumentarfilmskaper i NRK og har en doktorgrad om film som tenkning fra Universitetet i Oslo.

Onsdag 14. sept kl. 19:00, 2022
på Vega Scene.

Verdenspremiere og samtale:

Y-blokka: Hva var det vi mistet? Om film og arkitektur.

Vi viser to filmer av Birgitte Sigmundstad; Solace fra 2022 og Hammersborg - Protecting the Bygone Future fra 2016.

Etter filmene blir det samtale om hvordan film er en del av våre omgivelser, og om å utforske arkitektur med film.

Verdenspremiere:
Solace er en helt ny film om tid og arkitektur. Filmen åpner med nysgjerrige besøkende ved Y-blokka men tar oss så videre til noen av stavkirkene som en gang var utrydningstruet. Filmen forteller om kirkene med historier, minner og lokal forankring som kommer med byggene. Vekselsvis ser vi Y- blokka som raseres. Skisser av Erling Viksjø, arkivmateriale og nye opptak blandes og gjør filmen til en collage som hevder at et bygg alltid er mer enn bare et bygg.

Hammersborg - Protecting the bygone Future viser oss Y-blokkas arkitektur og reflekterer over hva den var og hvilken plass den har i vår egen historie.

Samtale:

Å utforske arkitektur med film.

Etter filmene blir det en samtale mellom videokunstner og forsker Elisabeth Brun og regissør Birgitte Sigmundstad.

De skal snakke om hvordan film kan sees på som en del av våre omgivelser og hvordan mediet kan brukes som en mulighet til å forstå, samle (på) og utforske vår historie.

Filmer:

"Solace" (trøst) er en film om bygg og en film om tid. Det er en film om å finne trøst i historier og bygningene som er bærere av disse, Filmen har sitt utgangspunkt i Y-blokka i regjeringskvartalet som under store protester ble revet. Det symbolske bygget med Picasso på veggen har stått som et symbol på det demokratiske Norge og kreftene som forsøkte å ramme dette, men Y-blokka er også bærer av en fortelling om den visjonære arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne han arbeidet med. Men filmen dveler ikke bare ved dette bygget og dets endelikt. Heller drar vi ut for å se noen andre bygg som en gang var utrydningstruet. Nå står stavkirkene der og forteller oss at et bygg alltid er mer enn bare et bygg. (26 min)

"Hammersborg - Protecting the bygone Future" er basert på en tekst av Kjetil A. Jakobsen og filmet i regjeringskvartalet i Oslo. Filmen forteller historien om Høyblokka og Y-blokka – om arkitekt Erling Viksjøs visjoner og om kunsten laget av Picasso, Inger Sitter, Carl Nesjar og andre som er integrert i bygget. Historien om bygningene er også historien om den optimistiske periode i Norge da byggene ble reist, ødeleggelsene den 22. juli 2011 og den skjebnen byggene har møtt. Filmen har tidligere blitt vist på festivaler i Norge og på festivaler som Architecture Film Festival Rotterdam, ARCH Film Festival Architecture Film Festival London og Aestethica film Festival.  (17 min)

I samarbeid med Birgitte Sigmundstad og Vega Scene.


Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.Klikk her for å se oversikt over visninger/debatter vi har hatt tidligere
Click here to see a list of earlier events and to download reports from earlier years


Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no