Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Oslo kommune og Viken filmsenter.


Følg oss på facebook-ikon


Nisman-series poster
Nisman - The Prosecutor, the President and the Spy
Justin Webster, Spania/Tyskland/USA/Danmark 2019, 6 episoder, 373 min.

SE DEN ONLINE NÅ

Nisman -
The Prosecutor, the President, and the Spy

En true-crime-serie om terror, spioner og dødelig politisk spill i et ekstremt polarisert samfunn.

Hvem sto bak Latin-Amerikas verste terrorangrep  og hvorfor har det vært umulig å oppklare?


Prosecutor-president-spy
Spansk og engelsk tale. Tekstet på engelsk.

I samarbeid med Java Films.

Se trailer lenger ned på siden.

149 kr for hele serien i én måned.
Den argentinske presidenten beskyldes i 2015 for å konspirere med de skyldige bak landets verste terrorhendelse og Alberto Nisman, statsadvokaten som kommer med anklagen, blir like etter funnet død i sin egen leilighet. Ble han drept eller tok han sitt eget liv?

En dokumentarserie i seks episoder som strekker seg over 25 år og overgår enhver fiksjon. Men dette er ikke bare en krimfortelling. Det er også en kraftig advarsel om hvor katastrofalt galt det kan gå i et samfunn som er så polarisert at ingen hverken kan eller vil samles om hva som er den faktiske virkeligheten.


Se den online nå


Amia bombeangrep
I 1994 blir det jødiske AMIA-senteret totalt ødelagt av en bilbombe. 85 mennesker dør.

Et kynisk spill rundt en tragisk hendelse.

Iran, Hizbollah, Israel, CIA, FBI, argentinsk etterretning og politiske fraksjoner i Argentina har alle en rolle og sine egne interesser i denne utrolig intrikate og tragiske historien fra virkeligheten. En John Le Carre-roman kunne ikke hatt et mer komplekst drama enn dette.

I 1994 opplever Argentina sitt verste terrorangrep noensinne; et jødisk senter blir sprengt av en kraftig bilbombe, 85 mennesker mister livet og over 200 blir skadet. Landet er i sjokk. Etterforskningen av angrepet skal vise seg å bli både tidkrevende og komplisert og avslører korrupsjon, maktmisbruk og dype splittelser i det argentinske samfunnet.

21 år etter terroren blir lederen for etterforskningen funnet død etter å ha anklaget presidenten for å forsøke dekke over de skyldige.


Nisman
Alberto Nisman. The Prosecutor. Statsadvokat og leder av etterforskningen av terrorangrepet mot det jødiske AMIA-senteret.
With narrative skill, the documentary assembles a chaotic puzzle: the repeated lies, distortions, parallel accusations and secret service intrigues which have overshadowed one of Latin America’s biggest terrorist attacks.
 
- The New York Times

A masterpiece. In six hours, Webster sheds light on a jungle of intrigues and conspiracies.

 - Süddeutsche Zeitung

It’s not every day that a Netflix series* elicits public comment from presidents. But in Argentina, the true-crime docuseries “Nisman: The Prosecutor, the President and the Spy” has done just that. From two presidents.

 - LA Times

*Serien er tilgjengelig på Netflix i Nord- og Sør-Amerika.

cristina kirchner
Cristina Fernandez Kirchner. President i Argentina fra 2007-2015. Idag visepresident.

Antonio Jaime Stiuso
Antonio "Jaime" Stiuso, the Spy, en sentral person i argentinsk etterretning med en karriere som strekker seg fra 1972 til 2015.

Episode 1: Into the Labyrinth

På kvelden søndag 18 januar 2015 blir statsadvokat Alberto Nisman funnet død i sin egen leilighet. Nisman har i over 10 år ledet etterforskningen av terrorangrepet mot det jødiske AMIA-senteret i Buenos Aires som ble utført i 1994.

Rett før sin død har Nisman rettet anklager i media mot den daværende presidenten Cristina Kirchner der han beskylder henne for å ha dekket over at det var den iranske staten og Hizbollah som sto bak terrorangrepet. Motivet til Cristina Kirchner skal ha vært å få til en fordelaktig handelsavtale med Iran.

Den mystiske skikkelsen Antonio "Jaime" Stiouso vitner i saken om Nismans død. Stiuso har noen måneder tidligere blitt fjernet fra jobben som direktør for operasjoner og kontra-spionasje i den argentinske etterretningen (SIDE). Han har blitt sparket etter direkte ordre fra Kirchners regjering.

Ble Nisman drept eller skjøt han seg selv? Hvis han ble drept; hvem sto bak? Etterforskningen klarer ikke å gi noe klart svar.


Pistolen som drepte Nisman
Pistolen som Nisman ble drept med.

Viviana Fein
Vivian Fein.

Episode 2: Suicide?

Nismans død blir etterforsket. Først heller mistanken mot selvmord. Det finnes ingen spor av at det var andre personer tilstede da han ble skutt i hodet, men heller ikke helt klare bevis på at han selv holdt pistolen som drepte ham.

Vivian Fein, en jurist med lang erfaring fra politiet, leder etterforskningen av Nismans død, men oppdager snart at denne saken er et vepsebol som ingen slipper uskadet ut av og der det er politisk umulig å konkludere. I det polariserte argentinske samfunnet har konspirasjonsteorier gode vekstforhold. Politiske fraksjoner har ingen tillit til hverandre og mener motparten er troendes til alt.

collage presidenter etc

Episode 3: The Spy & The Prosecutor

I to runder har terrorhandlingen blitt etterforsket, med hjelp fra FBI, CIA, Mossad og Interpol, i tillegg til argentinsk etterretning. Nisman blir med i etterforskningsteamet i 1997. Han tar over ledelsen i 2004 etter at den første rettssaken om terrorangrepet faller sammen pga bruk av korrupte metoder.

Det tar over 10 år fra han tar over etterforskningen til han kommer med sin anklage mot presidenten. Gjennom hele etterforskningen har argentinsk etterretning og de internasjonale organisasjonene pekt på Iran og Hizbollah som de skyldige. Nisman hevder han har all informasjon han trenger, men holder likevel tilbake de endelige bevisene.

I løpet av disse 10 årene har Irans posisjon i verden endret seg, med prosessen fram mot atomavtalen med USA og Obama som president.

Nisman

Episode 4: 5 Days

Nismans død forblir uoppklart. De siste dagene i livet hans gir et konfliktfullt bilde av hvor han egentlig sto i etterforskningen, om han var sikker i sin sak eller om han begynte å tvile og følte at han sto i en utsatt posisjon. 

rekonstruksjon
Rekonstruksjon av det påståtte drapet av Nisman.

Episode 5: Homicide?

Plottet tetner til. Etterforskningen av Nismans død blir flyttet over til det nasjonale politiet. De konkluderer med at det må ha vært to andre personer tilstede for at Nisman skulle dø slik han gjorde, men ingen har noen forklaring på hvorfor det ikke finnes spor av noen andre personer i baderommet der Nisman ble funnet skutt.


Collage

Episode 6: Powerful Lies

Hvem lyver og hvem snakker sant?

Var terrorangrepet i 1994 et komplott planlagt og utført av Iran og Hizbollah? Eller var det lokale krefter i Argentina som sto bak? Hvilke motiver lå bak terroren? Hvilken rolle spiller den argentinske etterretningen? Og hva skjedde egentlig med Nisman?


Se den på video nå

Se trailer av Nisman - The Prosecutor, the President and the Spy:
Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.Klikk her for å se oversikt over visninger/debatter vi har hatt tidligere
Click here to see a list of earlier events and to download reports from earlier years


Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no