oslo dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.Plakat for Bellingcat - Thruth in a Post-Truth World

Bellingcat
Hans Pool, Netherlands 2018, 88 min.

Filmen har engelsk, tysk, nederlandsk, russisk og arabisk tale. Den er tekstet på engelsk. Engelsk tale er ikke tekstet.


bilde av Silje Skiphamn og Karoline Ihlebæk

Torsdag 3. oktober 2019, kl. 18:00
på Cinemateket:

Å bekjempe virkeligetskollaps

Film: Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

Hvordan bekjemper man falske nyheter i en verden som er full av det?

Journalist-nettverket Bellingcat etterforsker internasjonale hendelser der det er tvil om hva som faktisk har skjedd pga sterke interesser og aktiv bruk av propaganda og falsk informasjon. De undersøker alle tenkelige digitale spor som finnes tilgjengelig på nettet og setter informasjonen sammen slik at det gir mening.

Bellingcat-nettverket ble internasjonalt kjent da de kom med sin rapport om nedskytingen av det malaysiske flyet MH17 over Ukraina (2014). Denne etterforskningen er dokumentert i filmen.

Men er slike frivillige nettverk som Bellingcat nok til å sikre oss mot at falske nyheter får feste og påvirker opinion? Kan vi stole på at det alltid vil være slike aktører som hjelper oss å sile ut virkelighet fra propaganda?

Samtale FØR filmen med blant andre Silje Sjursen Skiphamn som er styreleder i Skup (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) og faktasjekker i Faktisk.no, og Karoline Andrea Ihlebæk som er førsteamanuensis ved institutt for journalistikk på OsloMet og leder studieprogrammet "Facts and Fiction" og forskningsprosjektet "Far Right Politics Online and Societal Resilience". Med på samtale blir også Henrik Lieng som er Førsteamanuensis ved Institutt for informasjonsteknologi ved OsloMet.

Kjøp billett på nett.


Avisside fake news

bilde fra filmen
Christiaan Triebert

bilde fra filmen
Elliot Higgins

bilde fra filmen

fake news detector

Falske nyheter - ny trussel eller gammelt nytt? Og hva kan vi gjøre med det?

En løgn kan reise rundt halve jordkloden før sannheten har fått på seg skoene sies det. Sitatet er mye brukt og er tilskrevet både Winston Churchill og Mark Twain m. fl. Det sier både noe om at løgner sprer seg raskt og at falsk informasjon ikke er noe nytt fenomen i verden.

De siste par årene har imidlertid falske nyheter som fenomen kommet på dagsorden på en måte det ikke har vært tidligere.

Falske nyheter kan påvirke opinion og politiske valg og skape unødvendig konflikt om viktige lokale og nasjonale saker så vel som internasjonale hendelser. I verste fall kan det skape unødig konflikt mellom mennesker eller mellom land.

Det går debatter i både USA og Storbritannia om hvorvidt manipulering av velgere ved hjelp av målrettet falsk informasjon har avgjort valgresultater.

Det norske Valglovutvalget peker på falske nyheter som en av de største truslene mot det norske demokratiet i de kommende lokal- og stortingsvalgene.

Parallelt med dette kutter mediehusene kostnader og ansatte. Undersøkende journalistikk blir for dyrt. Hvem skal da kunne avsløre falske nyheter og levere informasjon som folk kan stole på?

Hvor stor er egentlig trusselen fra falske nyheter?

Hvordan kan vi ruste oss selv og samfunnet mot et økende påtrykk av falske nyheter og forsøk på manipulasjon?

Finnes det tekniske løsninger som kan hjelpe oss å sortere god informasjon fra dårlig?

Se facebook event facebook-ikon


Se trailer av  Bellingcat - Truth in a Post-Truth World:Cinemateket - bilde
På Cinemateket


Torsdag 3. oktober kl. 18:00

Film: Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

Kjøp billett på nett.


Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino
Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no


Til hovedsiden for Oslo Dokumentarkino