oslo dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.Plakat for Push
Push
Fredrik Gertten, Sverige 2019, 92 min.

NB: Filmen har hovedsaklig engelsk tale. All tale (også engelsk) er tekstet på engelsk.

Tirsdag 19. november 2019 kl. 19:00
på Cafeteatret:

doc lounge logo

PUSH

Byer VS finansindustri

Kan finans- og eiendomsspekulasjon ødelegge byene våre? Er retten til bolig en menneskerett?

Byer er i stadig endring og befolkningen i bydeler skifter med tid, arbeid og boligpriser, men folks rett og evne til å bo trygt blir idag ikke bare utfordret av prisstigning og gentrifisering men også av global finansspekulasjon.


Bilde av Leilani Farha
FNs spesialrapportør for retten til bolig, Leilani Farah, som er en gjennomgangsfigur i filmen.

Bolighus i byer er blitt investerings- og spekulasjonsobjekter for finanskapital. Finansselskaper har gjort lavinntektsboliger til et finansprodukt slik de gjorde dårlige lån til et finansprodukt før finanskrisen i 2008.

For spekulantene spiller det liten rolle hvem som bor i bygningene, eller om det bor noen der i det hele tatt, så lenge de får en rask verdistigning. I jakten på høy avkastning har byer med raskt stigende eiendomspriser kommet i fokus for investorer uten samfunnsansvar eller samvittighet. Dette skaper en større utrygghet og ustabilitet for menneskene som bor i byene og skader dermed byens egen sosiale dynamikk og dens bærekraft og overlevelse.


Se trailer av  Push:
Push logo
Bilde av Leilani Farah, Saskia Sassen, Joseph Stieglitz og Roberto Saviano
Leilani Farah (øverst til venstre) er FNs spesialrapportør for retten til bolig og en gjennomgangsfigur i filmen. Saskia Sassen (professor i sosiogi ved Columbia University og London School of Economics), Joseph Stieglitz (professor ved Columbia University, tidl. sjefsøkonom i Verdensbanken og nobelprisvinner i økonomi) og Roberto Saviano (journalist med fokus på organisert kriminalitet) er også del av filmen.

OM FILMEN:

Boligpriser skyter i været i byer rundt om i verden men inntekter følger ikke etter. Mennesker uten tilstrekkelig kapital blir presset ut og byene mister sitt mangfold og sin sosiale dynamikk.

Filmen PUSH setter fokus på de negative konsekvensene av denne utviklingen. Filmen berører effektene av gentrifisering men kaster særlig lys på en en dypere og mer alvorlig trussel: en ny type huseiere; ansiktsløse konglomerater av finansselskaper som legger grunnlaget for en destruktiv byutvikling. Store byer som New York, London, Montevideo, Berlin, Paris og Barcelona har allerede innsett problemene dette skaper og samarbeider for å finne løsninger.

Filmen følger Leilani Farha, FNs spesialrapportør for retten til bolig, på hennes reiser rundt i verden og prøver å forstå hvem som blir presset ut av byene og hvorfor, og hva man kan gjøre med det.

PUSH ser på den destruktive konsekvensen av  utviklingen med byer som spekulasjonsobjekter og stiller spørsmål om hvorvidt retten til å bo bør tas langt mer alvorlig. En bolig er ikke først og fremst en handelsvare men noe som skaper trygghet og en forutsetning for at en by kan eksistere og at folk kan trives og leve gode liv.

Fredrik Gertten er en prisvinnende regissør og journalist og har tidligere laget en rekke filmer som har vært vist på hundrevis av festivaler rundt i verden. Blant de mest kjente er Bananas, Bad Boys Gone Bananas, Bikes VS Cars og Becoming Zlatan.


se facebook-event
fb-ikon


Bilde av Saskia Sassen

Powerful
(4 av fem stjerner)
 - The Guardian

Fredrik Gertten’s lively, approachable documentary on the global housing crisis should leave audiences feeling engaged, enraged and with plenty to discuss afterwards.
 - Screen Daily

Clear and compelling
 - Globe and Mail (Toronto)

Winner of Politiken Audience Award – CPH:DOX (København internasjonale dokumentarfestival)


Cafeteatret - bilde
Cafeteateret på Grønland, Hollendergata 8.
(Ta 37-bussen til Politihuset.)

Film: PUSH

Start kl. 19:00. Dørene åpner kl. 18:00
BILLETTER: 80,- (50,- for studenter)
Kjøp Billetter Her – eller i døra

Bar. Mat og drikke selges på stedet.


Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino
Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no


Til hovedsiden for Oslo Dokumentarkino