oslo dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.Plakat for Human Nature

Human Nature
Adam Bolt, USA 2019, 107 min.

Diverse språk. Tekstet på engelsk.
Tekstet for hørselshemmede,
dvs at all dialog er tekstet.


KJØP BILLETT NÅ

Onsdag 6. november 2019, kl. 18:00
på Cinemateket:

This Changes Everything

HUMAN NATURE

Brave New World møter Jurassic Park.

CRISPR: Menneskehetens undergang eller løsningen på alle våre problemer?

Film og debatt

Hva er egentlig CRISPR og hva betyr det for oss at man nå kan manipulere og redigere gener som man vil? Kan man kurere alle sykdommer og gjenskape dinosaurer? Og hva er i tilfelle risikoen?

Human Nature er en hyperinteressant ny dokumentarflm som klarer å forklare hva CRISPR er og hva denne teknologien kan gjøre, nå og i en nær framtid. Det store spørsmålet er om vi som mennesker klarer å håndtere de mulighetene og den makten over naturen som denne teknologien gir.


bilde av panelet

Sigrid Bratlie og Dag O. Hessen.

Samtale etter filmen:

Sigrid Bratlie er biolog og seniorrådgiver i Bioteknologirådet. Hun har skrevet en rekke artikler om CRISPR-teknologien, hva den kan gjøre og hvilke utfordringer det skaper. Hun har blant annet laget denne innføringen i CRISPR for NRK.

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er kjent som faglitterær forfatter, for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. Han er også godt kjent som samfunnsdebattant.

Det blir god plass til spørsmål og kommentarer fra publikum i samtalen, så om du har spørsmål om CRISPR-teknologien og hva konsekvensene av genredigering kan bli, på godt og vondt, så bruk anledningen og kom til Cinemateket onsdag 6. november.

Se trailer av Human Nature:


NB: Kopien vi viser på Cinemateket er tekstet på engelsk.Human Nature festivaler
Filmen Human Nature har blitt vist på en rekke prestisjetunge filmfestivaler som SXSW (South by South West) i Austin Texas, Copenhagen DOX i København, HotDocs i Toronto, Seattle International Film Festival  og Full Frame Documentary Film Festival i Durham, North Carolina.

A stunning work of science journalism. (...) A meticulously researched, important work that finally brings the secrets of CRISPR to the layperson. (...) A must-see. 
- 10 out of 10 stars.

 - Glide Magazine (USA)

A fascinating watch. - 9 out of 10 stars.
 - Film Threat (USA)


Human Nature - Cas9
CAS-9, et protein som gjør det mulig å effektuere ekstremt nøyaktige genendringer hos mennesker, planter og dyr.bilde fra filmen
David lider av "sickle cell disease", en sykdom som kan kureres med bruk av CRISPR.bilde fra filmen
Jennifer Doudna er blitt verdenskjent for sitt arbeid med å utvikle metoden for å redigere gener med CRISPR. Hun mottok Kavli-prisen i Norge i 2018.bilde fra filmen

CRISPR: Spesialdesignede mennesker i en Brave New World eller redningen for en klode i krise?

CRISPR-teknologi gjør det mulig å gjøre mikroskopiske og ekstremt nøyaktige endringer i DNA. Det vil si at man kan fjerne en liten genfeil som kan forårsake sykdom, uten at det påvirker noe annet enn akkurat denne feilen. Noen forskere sammenligner CRISPR-metoden med at om man har et bibliotek med en million bøker så kan man gå inn og endre én trykkfeil, dvs én bokstav, mens alt annet er urørt og uendret.

Men selv om man kan gjøre endringer uten å skade mennesker eller dyr enkeltvis så er vi alle del av større og komplekse systemer og det er umulig å forutse konsekvensene av DNA-redigering hvis det endrer på øko- og samfunnssystemer. Hvis endringer gjøres på menneskelig arvestoff så vil det være umulig å forutse hva konsekvensene blir på lang sikt.

Man kan endre mosquito-myggers arvestoff slik at de ikke lenger bærer malaria. En gen-endring kan gjøre dem overlegne de eksisterende malariamyggene og man kan så slippe de nye løs i naturen slik at de tar over mosquitoens rolle men ikke lenger bærer malaria-sykdommen. Spørsmålet er så; hva kan en slik endring i et komplekst økosystem forårsake av andre forandringer som er umulige å forutse?

CRISPR kan også brukes til å designe perfekte mennesker. Hvis det er mulig; vil noen skape soldater som ikke føler hverken frykt eller smerte? Og hvorfor ikke lage mennesker som spesialdesignet til nettopp de oppgavene de skal fylle i samfunnet? Barna til de som har råd til det kan bli smartere, sterkere, høyere osv. Det er lett å se at veien til en Brave New World kan være kort. Eller har transhumanistene rett i at teknologiske forbedringer av mennesket uansett vil skape en bedre verden?

CRISPR kan også brukes til å redde truede dyrearter, gjøre korallrev istand til å overleve klimaendringer og skape mer robuste matplanter som både produserer mer og kan gro i et forandret og ustabilt miljø. Kanskje er det nettopp dette vi trenger i en framtid der kloden er i sterk endring både pga klimaendringer og menneskets egne enorme endring av naturen.

Se facebook event facebook-ikonBrave New World bokomslag

Brave New World

Brave New World er en science fiction roman fra 1932 skrevet av Aldous Huxley. Menneskene har skapt et samfunn der avansert teknologi gjør at alle er friske og sunne og lever i en permanent lykketilstand, skapt blant annet av store inntak av et narkotisk stoff som kalles Soma.

Samfunnet er oppdelt i klasser etter hvilken funksjon de har. Barn produseres kunstig. En utvelgelses- og manipulasjonsprosess plasserer dem i forskjellige samfunnsklasser basert på en ganske fascistisk forståelse av hva som er et godt samfunn og et godt liv.

CRISPR gir muligheter til å spesialdesigne mennesker. Vil det føre oss nærmere Huxleys marerittvisjon av framtiden?

Cinemateket - bilde
På Cinemateket
Onsdag 6. november kl. 18:00

Film: Human Nature med samtale

Billetter kjøper du på nett eller over skranken på Filmens hus. Billettene er i salg nå.


Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino
Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no


Til hovedsiden for Oslo Dokumentarkino