Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.

Women of the Venezuelan Chaos bilde

Tirsdag 15. mai 2018, kl. 18:00 på Cinemateket:

Valg i Venezuela

Hvordan havnet et av verdens rikeste oljeland i en dyp økonomisk og sosial krise og er det mulig å løse den? Vil det kommende presidentvalget endre noe som helst?

Film: Women of the Venezuelan Chaos


Samtale med Masaya Llavaneras Blanco,
Antulio Rosales og Benedicte Bull FØR filmen.
(på engelsk - in English)

Kjøp billett på cinemateket.no
Student? Se informasjon nederst på siden

I samarbeid med Norwegian Latin American Research Network (NorLARNet) og Cinemateket


ET LAND I KRISE


Venezuela er i dyp krise; økonomisk, politisk og sosialt. Folk sulter pga mangel på mat, sykehusene har ikke utstyr eller medisiner til å behandle pasientene med, korrupsjonen herjer og voldsstatistikken er på vei gjennom taket. Venezolanere på flukt ut av landet har skapt Sør-Amerikas største flyktningekrise noensinne.

President Nicolás Maduro har ikke klart å snu situasjonen eller minske polariseringen mellom regjeringen og opposisjonen. Tvert imot virker det som det bare blir verre. 20. mai holdes det presidentvalg, men de viktigste motkandidatene til sittende president Nicolás Maduro er enten fengslet, i eksil eller har fått forbud mot å stille. Allerede før valget er det protester mot regjeringens manipulering og et stort flertall av statene i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har bedt Venezuela om å utsette valget til det kan holdes som et fritt og demokratisk valg.

Maduro virker bestemt på å gjennomføre valget uavhengig av protester, uansett om de kommer innenfra eller fra utlandet. Med de betingelsene regjeringen og den nye grunnlovsforsamlingen har satt er det svært få som mener at dette blir et reelt valg.

Hva skjedde egentlig med Venezuela? Hvor langt tilbake går røttene til den krisen vi ser idag? Finnes det en løsning om Nicolás Maduro forblir ved makten? Kan opposisjonen og regjeringen noensinne møtes om en felles vei ut av krisen? Og hva vil skje om valget ikke blir anerkjent hverken av folket eller av nabolandene? 


Kjøp billetter
Hvis du er student, se informasjon nederst på siden.

NB! Filmen har spansk tale. Den er tekstet på engelsk.
The film is in Spanish with English subtitles
*
I samarbeid med Cinemateket og NorLARNet


Se trailer av Women of the Venezuelan Chaos:


Women of the Venezuelan Chaos
Margarita Cadenas, Frankrike 2017, 83 min.

OM FILMEN:

Women of the Venezuelan Chaos handler om fem kvinner i Venezuela og om hvordan de forholder seg til krisen og til styret i landet. Hvordan kan man jobbe som sykepleier når det ikke finnes medisiner å gi pasientene eller utstyr til å behandle dem med? Hvordan forsørger man en familie når det ikke finnes mat i butikkene? Og hva gjør man når det ikke finnes et fungerende rettssystem å gå til hvis man blir utsatt for overgrep?

Kim er sykepleier og sliter med å takle en arbeidshverdag der hun ikke kan gi den hjelpen hun burde fordi hun mangler helt grunnleggende utstyr. María Jose er gravid med sitt andre barn og bruker sin ekstra tid på å skaffe et stort nok lager av bleier i forskjellige størrelser. Hun kjenner godt til hvilke varer som er mest ettertraktede på svartebørsmarkedet når man skal bytte til seg det man trenger selv. Eva er enslig mor og arbeidsledig og strever med å skaffe mat. En handletur kan ta flere dager og mange timer i kø før man faktisk får tak i noe. Luisa er pensjonist. Hennes barnebarn er parlamentariker men ble fengslet i 2014 beskyldt for å ha finansiert protester mot regjeringen. Han sitter fengslet uten dom og det er ingen å henvende seg til for å klage på urettferdigheten. Olgas sønn på 16 år ble skutt hjemme i familiens leilighet, av politiet ved en feiltakelse. Ingen har etterforsket drapet og ingen står til ansvar for det.

De fem kvinnenes fortellinger skaper tilsammen et portrett av dagens Venezuela og gir et levende, skremmende og interessant innblikk i hvor dypt krisen stikker og hvordan det er å leve i den.panel Valg i Venezuela

OM PANELET:

Masaya Llavaneras Blanco er fra Venezuela og er forsker ved The Balsillie School of International Affairs i Canada der hun har en doktorgrad i politisk økonomi. Hun har fra tidligere en Mastergrad i Kvinnestudier fra Universidad Central i Caracas og har skrevet flere artikler om situasjonen i Venezuela og hvordan det internasjonale samfunn kan hjelpe landet tilbake til en mer stabil politisk og økonomisk situasjon.

Antulio Rosales
er er også fra Venezuela og for tiden postdoktor ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo. Han forsker på de politisk-økonomiske sidene ved ressursutvinning og ser da spesielt på noen utvalgte prosjekter i Venezuela.

Benedicte Bull er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo med fokus på Latin-Amerika, på forholdet mellom politikk, statsbygning og utvikling, og hvordan internasjonale forhold påvirker mulighetene for å etablere gode institusjoner som legger til rette for positive samfunnsendringer. Hun har fulgt situasjonen i Venezuela i mange år.

Demonstrasjon i Venezuela

HVA ER ÅRSAKENE TIL KRISEN?

Hva er årsakene til krisen og hvor langt tilbake bør man gå for å finne forklaringen på dagens situasjon? Var det nåværende president Nicolás Maduro som sørget for sammenbruddet? Startet det allerede med Hugo Chavez' bolivarianske revolusjon? Eller må man gå enda lengre tilbake i historien?

Denne 48-minutters dokumentaren fra Al Jazeera (under) ser krisen i en historisk kontekst og gir en interessant analyse av hvordan et land med verdens største oljereserver kunne havne i en så sørgelig forfatning som det er idag. Se den og kom enda bedre forberedt til samtalen og filmen på Cinemateket tirsdag 15. mai.

Al Jazeera: The Battle for Venezuela  (feb. 2018)

Filmens hus - bilde
På Cinemateket (Filmens hus)
Dronningensgt. 16 i Oslo.

Tirsdag 15. mai kl 18:00
Sal: Tancred
Women of the Venezuelan Chaos
Samtale FØR filmen.

Billetter:

kr 100 (kr 50 for Cinematek-medlemmer/studenter)

Fullpris billetter kan kjøpes på cinemateket.no eller over disk på Filmens hus. NB! Hvis du vil ha studentrabatt kan du kun kjøpe over disk på Filmens hus, ikke online.Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no