Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.

børsfall bilde

onsdag 26. september 2018, kl. 18:00 på Cinemateket:

Finanskrise ABC

10 år etter - har vi lært noe eller er vi på vei inn i en ny krise?

Film og debatt

Film: Når boblene brister

Introduksjon av regissør Hans Petter Moland og økonom Erik Reinert. Diskusjon etter filmen med Erik Reinert, Ingrid Hjertaker og Øystein Dørum

Kjøp billett


Hva var det egentlig som skjedde for 10 år siden? Hvordan kunne noen dårlige lån velte hele verdensøkonomien? Har vi lært noe av det og står vi bedre rustet om noe liknende skjer igjen?

Det er 10 år siden den største finanskrisen siden 1929 rystet verden. En finansindustri uten tøyler hadde spilt casino med enorme pengesummer og bankene hadde gitt ut lån til folk som ikke hadde mulighet til noensinne å betjene gjelden. Kombinasjonen av dette gjorde at systemet brøt sammen.

Hvordan kunne det skje? Og hvordan kunne det være så overraskende? Er økonomi et spill av tilfeldigheter som er umulige å forutse?

Til og med noen norske kommuner ble revet med i kollapsen etter å ha blitt lurt til å spekulere i den globale finansindustrien. Filmer og bøker om finanskrisen viser at bankene som solgte dårlige finansprodukter drev åpenbar svindel. På tross av dette har det fått svært lite konsekvenser for de som begikk svindelen. Mange mener at banker og finansindustrien er tilbake nøyaktig der de var før krakket.

Betyr det at en ny finanskrise, med uante konsekvenser, lurer rundt neste hjørne? Hvor godt forberedt er vi denne gangen? Og hvilke løsninger vil ligge på det politiske bordet?


Når boblene brister plakat liggende


panel finanskrise ABC

GJESTER:

Hans Petter Moland er regissør av en rekke filmer. Når boblene brister er hans eneste dokumentarfilm. Han er blant annet kjent for filmene Kraftidioten (2014), Aberdeen (2000), og Kjærlighetens kjøtere (Amanda for beste film i 1996) og jobber for tiden med filmatiseringen av Per Pettersons bok Ut og stjæle hester.

Ingrid Hjertaker er rådgiver i Tax Justice Network Norge og er medforfatter av boka Ustabilitetens politiske økonomi (2017).

Øystein Dørum er sjeføkonom i NHO og tidligere sjeføkonom i DNB Markets. Han har også bl.a. vært underdirektør i Finansdepartmentet.

Erik Reinert er økonom og professor i Teknologi- og utviklingsstrategier ved Tallinn University of Technology. Hans bok How Rich Countries got Rich and why Poor Countries stay Poor er oversatt til rundt 20 språk.

Ebba Boye (ordstyrer) er leder av Rethinking Economics Norway. Hun jobber som skribent og foredragsholder og har fast økonomi-spalte i Klassekampen.


Cinemateket - Filmens hus
Cinemateket - Filmens hus
Dronningens gate 16. Oslo.

På Cinemateket onsdag 26 september kl 18:00

Film: Når boblene brister

Introduksjon av regissør Hans Petter Moland og professor og økonom Erik Reinert.

Debatt etter filmen med Ingrid Hjertaker, Øystein Dørum og Erik Reinert ledet av Ebba Boye.

I samarbeid med Rethinking Economics, The Other Canon Foundation, Attac og Manifest Tankesmie.

Bill. kr. 100. (50 for stud. og Cinematek-medlemmer. Studentrabatt kan kun fås ved kjøp over disk på Filmens hus)

Kjøp billetter

line insert 260 pxl

Når boblene brister plakat
Når boblene brister
(When Bubbles Burst)
(Hans Petter Moland, Norge 2012, 96 min)


wall street okse


Vik kommune


Detroit - forlatt industri


Occupy - the 99 % -bilde


OM FILMEN:

Når boblene brister / When Bubbles Burst

Finanskrakket i 2008 var det verste siden 1929. Mange lever fremdeles med følgene etter krisen og den innstrammingspolitikken som har vært fulgt for å få økonomien på beina igjen.

Hans Petter Molands film Når boblene brister kom ut i 2012 men den er bemerkelsesverdig aktuell fremdeles og skaper et svært godt utgangspunkt for å stille spørsmål om hvor vi er idag, i forhold til en ny krise, og hva som trengs å gjøres.

Vi møter sentrale personer rundt forståelsen av den globale krisen. Blant disse er FNs visegeneralsekretær Jomo Kwame Sundaram som tok initiativet til FNs Rapport om Finanskrisen, den amerikanske økonomen Jan Kregel som førte rapporten i pennen, og Nobelprisvinner Joseph Stiglitz som ga rapporten sitt navn. Vi får forklart teoriene til fire viktige økonomer med hver sin vinkling på forståelsen av finanskriser: John Maynard Keynes, Joseph Schumpeter, Hyman Minsky, og Thorstein Veblen.

Hva var det egentlig som skjedde?

Økonom og nobelprisvinner Joseph Stieglitz starter filmen med å si at det alltid har vært finansbobler og noe av det som kjennetegner en boble er at ekspertene sier at ”denne gangen er det annerledes” ”denne gangen har vi lært”. Likevel skjer det igjen.

En spekulasjonsboble oppstår når finansindustrien avkobler seg fra realøkonomien og verdiene i finansøkonomien ikke lenger gjenspeiles i faktisk eller forventet produksjon. Gjeld er en sentral del av investeringer i teknologi og industri, men når finansspekulasjoner løper fra realøkonomien stiger gjelden til nivåer som ikke lenger kan dekkes og dette blir destruktivt for realøkonomien.

Selv om Norge klarte seg svært godt gjennom krakket ble også noen her trukket med i dragsuget. De såkalte Terra-kommunene hadde, etter råd fra norske investeringsrådgivere fra selskapet Terra Securities, lånt store pengesummer og investerte disse i amerikanske finansprodukter. Det de ikke visste var at disse finansproduktene var dømt til å kræsje. De besto blant annet av gjeld tatt opp av folk i USA som ikke hadde mulighet til å betale lånet tilbake, såkalte sub-prime-låntakere.

Vik kommune i Sogn og Fjordane tok opp lån basert på de neste ti års kraftinntekter for å kjøpe seg inn i et finansmarked de trodde ville gi sikker gevinst. I virkeligheten kjøpte de et finansprodukt som var skapt til å kræsje og pengene var i virkeligheten tapt i det øyeblikket de betalte.

I filmen Når boblene brister blir vi med to representanter fra Vik kommune på en reise for å finne ut hva som gikk så galt og hvorfor. Svaret er ikke oppløftende. Ifølge både eksperter og ’insidere’ i finansindustrien var det som foregikk ren svindel, men svært lite av dette er fulgt opp av rettssystemet og gjelden består.

Filmen er både håpefull og pessimistisk. Pessimistisk fordi den viser at ingenting ble gjort for å endre forutsetningene for krisen og svært lite er gjort for å rydde opp i kriminaliteten som ble begått av folk på Wall Street. På den annen side tilbyr filmen også muligheten av en positiv framtid om vi griper muligheten og er villig til å ta politiske grep.


Canalmania

industrielle revolusjon - tog

industrielle revolusjon - bil

industrielle rev - trafikk

ind. rev- mikroprosessor

Finanskriser og teknologisk utvikling i et historisk perspektiv

Filmen Når boblene brister setter finanskrisen i 2008 inn i et historisk perspektiv. Den ser krisen i 2007/2008 i forhold til tidligere børskrakk i historien og har et langt sterkere fokus på hvordan disse boblene og krakkene henger sammen med den teknologiske og industrielle utviklingen i verden enn det andre finanskrise-filmer har hatt. Dette er noe som gjør Når boblene brister til en veldig interessant film som på ingen måte har mistet sin relevans, selv seks år etter at den kom ut. På noen måter kan den ses som enda mer aktuell idag, fordi den gir en advarsel om hva som kan skje om man ikke tar utviklingen på alvor og igangsetter politikk som hindrer nye kriser.

Finansindustrien er nødvendig for å ha risikovillig kapital tilgjengelig til å drive nyskapende teknologisk utvikling. Da må det også være mulighet for høy profitt. På den annen side går finansindustrien løpsk når profitten øker for raskt og avkastingen blir stor. Når gevinstene øker vil flere være med og bobler skapes. Etterhvert når dette et nivå der finansverdien av investeringer ikke lenger har noe forhold til verdiene i den reelle økonomien (produksjonsøkonomien) og man har en boble.

Ifølge professor Carlota Perez, som er en viktig karakter i filmen, er alle store spekulasjonsbobler knyttet til teknologisk endring, og alle store industrielle revolusjoner i moderne historie har opplevd sitt finanskrakk, fra mekanisering basert på vannkraft og kanaler som infrastruktur, via dampmaskiner og tog, stål og dampskip, olje og bilteknologi og dagens teknologiske paradigme som startet med mikroprosessoren tidlig på 1970-tallet.

I dette perspektivet er 2008-krakket en del av en innovasjonssyklus. Spørsmålet er hvordan vi takler krisen etterpå, om vi klarer å skape politikk som både får økonomien igang igjen og unngår de verste menneskelige omkostningene ved et slikt krakk, og om vi klarer å ta grep og utvikle teknologi som er mest mulig til nytte for mennesker og planeten?


Cinemateket - bilde
På Cinemateket
Dronningensgt. 16, Oslo.

Onsdag 26. september kl. 18:00
Film: Når boblene brister med samtale og regissørbesøk
Gjester: Hans Petter Moland, Ingrid Hjertaker, Øystein Dørum og Erik Reinert.


Bill. kr. 100. (50 for stud. og Cinematek-medlemmer. Studentrabatt kan kun fås ved kjøp over disk på Filmens hus) . Kjøp billett.


Noen av de du møter i filmen

Carlota Perez er professor i teknologi og sosio-økonomisk utvikling ved Tallinn University of Technology og, blant annet, gjesteprofessor ved London School of Economics. Hun er blant annet kjent for boka Technological Revolutions and Financial Capital:The Dynamics of Bubbles and Golden Ages.

Joseph Stieglitz er nobelprisvinner i økonomi (2001) og professor ved Columbia University i USA.

Erik Reinert, norsk økonom, professor ved Tallinn University of Technology. Reinert er kjent for kritikk av etablerte samfunnøkonomiske teorier, blant annet i bøkene Global økonomi (2004) og How Rich Countries Got Rich and Why Poor Countries Stay Poor (2007). Reinert hevder blant annet at tradisjonell økonomisk teori legger for stor vekt på handel, og for liten vekt på industriell innovasjon og produksjon.

Michael Lewis er forfatter og finansjournalist og kjent blant annet for boka The Big Short (Inside the Doomsday Machine) som filmen med samme navn var basert på.

Nomi Prins er forfatter og journalist og med tidligere lederstillinger i Goldman Sachs, Lehman Brothers og Bear Stearns. Hun er blant annet kjent for boka It Takes a Pillage: Behind the Bonuses, Bailouts, and Backroom Deals from Washington to Wall Street som kom ut etter finanskrisen.

Steinar Mediaas († 2017) var en norsk journalist. Han ble særlig kjent som økonomikommentator og programleder i NRK.

Jan Kregel er professor ved Tallinn University of Technology og ved School of Advanced International Studies ved John Hopkins University i USA. Han er også programdirektør for et masterprogram i økonomi og politikk ved Bard College, også i USA.

Michael Hudson er professor i økonomi ved University of Missouri, USA, og forfatter av en rekke bøker, blant annet The Bubble and Beyond fra 2012 som hevder at en skadelig bobleøkonomi er iferd med å erstatte tradisjonell industriell kapitalisme.

Georgios Papandreou, statsminister i Hellas fra 2009 til 2011.

Øystein Stray Spetalen, norsk investor.

Sophus Reinert, professor ved Harvard Business School og Harvard University.

Jomo Kwame Sundaram er professor i økonomi fra Malaysia og var FNs Vise-generalsekretær for økonomisk utvikling fra 2005 – 2012.Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no