oslo dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.
Exit plakat
Exit
Karen Winther, Norge 2018, 83 min.

Tirsdag 16. oktober kl. 17:00 på Vika Kino

Å forlate ekstremisme

Film: EXIT

Møt tidligere ekstremister fra venstre- og høyreorienterte og jihadistiske bevegelser i samtale etter filmen.

Hva skal til for å forlate en voldelig, ekstremistisk bevegelse? Hvordan bryter man med alt man kjenner og starter livet helt på nytt?

Hvordan kan vi som samfunn legge til rette for at personer kan finne en vei ut av et ekstremistisk miljø?

Filmen Exit forteller om fem personer i Tyskland, Danmark, Frankrike og USA som har brutt ut fra ulike grupperinger av voldelig politisk og religiøs ekstremisme. På Vika Kino kan du møte fire av dem etter filmvisningen.

Kjøp billett


Denne visningen er et samarbeid mellom Sant & Usant, Fritt Ord, Senter for ekstremismeforskning (C-REX) og Oslo Dokumentarkino.


Manuel Bauer bilde
Angela bilde
David bilde
balkongintervju bilde

OM FILMEN:

Hvordan kommer man seg ut av voldelige, ekstremistiske miljøer når det betyr å bryte med alt og alle man kjenner?

Det vi tror på, vårt bilde av verden og samfunnet, er grunnlaget for hvordan vi lever våre liv. Hva gjør du om dette fundamentet svikter, om alt du har trodd på viser seg å være feil?

Regissør Karen Winther legger i filmen Exit ut på en personlig reise på søken etter svar på hva som har fått fem tidligere ekstremister til å velge bort vold og hat. På sin reise til Tyskland, Frankrike, Danmark og USA støter Karen også på ubehagelige sannheter knyttet til sin egen ekstremist-fortid.

Gjennom nære intervjuer blir vi kjent med Angela fra USA og Ingo og Manuel fra Tyskland. De har alle en fortid i høyreekstreme miljøer der det å utøve brutal vold mot ‘fienden’ var vanlig. De lever nå ganske isolerte liv i skjul fra de miljøene de tidligere tilhørte. Søren fra Danmark tilhørte den andre siden av spekteret og var del av et voldelig anti-fascistisk miljø. I Frankrike møter vi David som var aktiv i en islamistisk terrorgruppe.Exit_gjester_bilde

GJESTER:

Manuel Bauer vokste opp i Øst-Tyskland. Som 13-år-ing ble han med i en høyreekstrem gruppe. Han var svært voldelig og fikk tilnavnet “pistolen”. Opplevelser i fengsel gjorde at han måtte forkaste sin ekstreme ideologi og i 2006 fikk han hjelp av Exit-programmet i Tyskland til å komme ut av bevegelsen. Han har siden levd i skjul.

Ingo Hasselbach vokste også opp i Øst-Tyskland. Etter gjenforeningen ble han ble en lederskikkelse i nazi-miljøet der han fikk tilnavnet “der Führer von Berlin”. Senere begynte han å tvile på ideologien sin. Ingo har skrevet en bok om sin fortid og hjalp til å starte Exit-programmet i Tyskland.

Søren Lerche vokste opp i en vanlig middelklassefamilie i Danmark men hadde problemer på skolen. I tenårene ble han med i en militant anti-fascistisk bevegelse. Etter en fengselsdom endret han syn på livet og sin voldsideologi. Han jobber idag på en folkehøyskole og underviser i hvordan man kan forhindre radikalisering og voldelig ekstremisme.

David Vallat vokste opp i en forstad til Lyon i Frankrike. Han vervet seg i den franske hæren og var i Bosnia under Jugoslavia-krigen. Her ble han rekruttert til radikal islam og ble del av en gruppe som kalte seg GIA (Groupe Islamique Armé). I 1994 ble han arrestert og dømt til fengsel for å ha medvirket til terrorisme. Tiden i fengsel fikk ham til å endre sitt livssyn totalt.Angela King vokste opp i Florida der hun nærmest ble oppdradd til å være rasist og ble tidlig medlem av Aryan Nation. Etter Oklahoma-bomben i 1995, som en ung høyrekstrem amerikaner sto bak, ønsket Angela seg ut av men folk rundt henne holder henne tilbake. Hun ble arrestert for et ran og i fengsel opplevde hun en omsorg fra andre mennesker som gjorde det umulig for henne å opprettholde den rasistiske ideologien hun hadde vokst opp med. Angela jobber idag fulltid for organisasjonen Life After Hate.

Angela er med i filmen men kommer ikke til Oslo.
Ingerid Salvesen (journalist) leder samtalen på Vika Kino. Regissør Karen Winther vil også være med.

Karens avgangsfilm fra The National Film and Television School i London i 2012 var The Betrayal som vant en rekke priser, blant disse IDFA Best Student Film Award, the Royal Television Society award og en Grierson award. Filmen Exit hadde sin premiere på Copenhagen Dox. 

Ingerid er frilans journalist og skriver for en rekke norske aviser og er med å drive utenrikspodkasten Du Verden!

Se trailer av Exit:
Vika Kino
På Vika Kino
Ruseløkkveien 14
v/Konserthuset i Oslo

Tirsdag 16. oktober kl. 17:00
Film: Exit
Samtale med Manuel Bauer, Ingo Hasselbach, Søren Lerche, David Vallat og regissør Karen Winther etter visningen. Samtalen ledes av journalist Ingerid Salvesen.

Kjøp billett.


Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.


Kontakt:
Oslo Dokumentarkino
Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no


Tilbake til hovedsiden