Oslo Dokumentarkino logo

Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.


Risk plakat

Onsdag 18. oktober 2017 kl. 18:00 på Cinemateket:

Film og debatt

RISK

Historien om Wikileaks og Julian AssangeEr Julian Assange en martyr for åpenhet og demokrati eller en narsissistisk hacker-terrorist som kun dyrker sitt eget ego?

Og hvordan er det mulig at noen, i en rettsstat, kan havne i et juridisk limbo og de facto husarrest uten tiltale og dom, slik Julian Assange er i den ecuadorianske ambassaden i London?


facebook ikon

Debatt etter filmen med Mads Andenæs, Hanne Eggen Røislien og Petter Ljunggren. Ordstyrer er Ingerid Salvesen.

OM FILMEN


Laura Poitras har filmet utviklingen i Wikileaks siden 2010. Det har blitt en veldig interessant men også kontroversiell film.

Filmen Risk har allerede rukket å bli svært omdiskutert. Dette skyldes både Julian Assanges reaksjon, som har truet med å saksøke regissør Laura Poitras for titalls millioner kroner, og den både personlige og samtidig etterforskende formen på filmen. Dette er en unik blanding av en flue-på-veggen-dokumentar og en personlig fortelling der filmskaperens egne følelser og relasjoner blir en del av handlingen.

Filmen er tatt opp over 7 år, fra fra publiseringen av "Collatoral murder"-videoen som kom fra Chelsea (tidl. Bradley) Manning i 2010 og fram til Wikileaks beryktede publisering av eposter fra det amerikanske demokratiske partiet, som noen mener ga Donald Trump valgseieren og som FBI etterforsker som resultat av russisk hacking og ikke en intern varsler. Filmen gir et veldig nært bilde av personen Julian Assange og hans nærmeste medarbeidere. Samtidig så rekapitulerer den de viktigste hendelsene i Wikileaks levetid.

Filmen kom først ut i 2016 og hadde premiere på Cannes-festivalen. Siden det har Poitras både filmet mer og klippet om filmen slik at den får med seg Trumps valgseier og kontroversen rundt Assanges rolle i dette.

Julian Assange sitter i en de facto husarrest i den ecuadorianske ambassaden i London. Han tør ikke, antageligvis med svært god grunn, forlate sitt asyl og gå ut på gaten, fordi han frykter arrestasjon og utlevering til USA der han kan bli tiltalt og dømt til lang fengselsstraff under svært tøffe vilkår om man skal tro på enkelte amerikanske politikere og etterforskere.

Assange har per dags dato ingen tiltale mot seg men er likevel fanget i husarrest. Hvordan er dette mulig i en rettsstat? Dette vil vi ta opp i diskusjonen etter filmen. Petter Ljunggren, svensk journalist som tidligere har laget en dokumentarfilm om Julian Assange og Wikileaks for svensk TV, vil innlede til filmen.

Studenter kr 50. Kjøpe billett som "medlem" hvis du er student med legitimasjon.


Skrevet om filmen:

A jaw-dropping profile of one man's battle with world governments, common decency and his own out-of-control ego.
Time Out

Gripping (…) contains some electrifying moments.
The Guardian

Risk is an infuriating film on many levels. A startlingly intimate portrait of WikiLeaks founder Julian Assange.
Chicago Tribune

must-see viewing (…) A fascinating, fly-on-the-wall look at Julian Assange.
San Fransisco Chronicle

Laura Poitras’ oppfølger til Citizenfour er et thrilleraktig portrett av menneskene bak WikiLeaks.
Ny Tid

Risk is an incredibly gripping work, one made with an unprecedented level of access to Assange.
The Atlantic

NB! Filmen er tekstet på norsk. Samtalen vil bli på norsk/svensk.
I samarbeid med Fritt Ord.


Julian Assange Sarah Harrison bilde
RISK
Laura Poitras, USA 2016, 86 min.

OM DEBATTENbilde panel Risk
  I panelet: Petter Ljunggren, Hanne Eggen Røislien og Mads Andenæs. Ingerid Salvesen er ordstyrer.Er Julian Assange en helt eller skurk og hvordan er det mulig at han befinner seg i et juridisk limbo, uten utsikter til når eller hvordan han kan komme seg ut av sin husarrest?

Har Wikileaks lekkasjer gjort verden til et bedre sted, eller truer det tvert imot sikkerheten til både enkeltpersoner og stater?

I panelet:

Petter Ljunggren 
er reporter i SVTs Uppdrag granskning. Han har tidigere vært redaktör for Faktum i Svensk TV og redaktør for tidsskriftet Scoop. Han har blant annet laget dokumentaren Fallet Assange som ble vist på Svensk TV i september 2016.

Hanne Eggen Røislien
er forsker ved Generalstaben i Cyberforsvaret. Hun er også tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington D.C. og har tidligere vært forsker ved Institutt for fredsforskning og Institutt for forsvarsstudier i Oslo.
  
Mads Andenæs er professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo. Han var tidligere leder av FN-arbeidsgruppen og FNs spesialrapportør om vilkårlig fengsling. Han har også vært direktør for British Institute of International and Comparative Law og direktør for Centre of European Law ved King's College, Universitetet i London. 

Ingerid Salvesen
(ordstyrer) er journalist  med bakgrunn fra blant annet Dagens Næringsliv og er med å lede utenrikspodcasten Du Verden!

Introduksjon til filmen ved Petter Ljunggren, diskusjon etter visningen.

Kjøp billetter
Studenter kr 50. Kjøpe billett som "medlem" hvis du er student med legitimasjon.


Se trailer av Risk:

Filmens hus - bilde
På Cinemateket (Filmens hus)
Dronningensgt. 16 i Oslo.

Onsdag 18. oktober 2017 kl. 18:00
Sal: Tancred
NB: Billetter legges ut for salg snart!
Billetter kr 80 (50 for Cinematek-medlemmer og studenter. Kjøp billett som "medlem" hvis du er student) kjøpes på cinemateket.no eller over disk på Filmens hus. Åpent alle dager.Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no

Julian Assange bak gardinet