Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.

The Case Against Assad plakat

Onsdag 4. oktober 2017 kl. 18:00 på Cinemateket:

Film og debatt

Syria's Disappeared:
The Case Against Assad

Er det mulig å bringe Assad-regimet for retten?
Og kan en slik sak føres for en norsk domstol?

facebook ikon

Debatt etter filmen med regissør Sara Afshin,  Stephanie Barbour, Anwar al-Bunni og Gro Nystuen. Ordstyrer er Mark Taylor.

OM FILMEN


Titusener av syrere er torturert og drept i hemmelige fengsler styrt av Assad-regimet. Er det mulig å straffeforfølge noen som ansvarlige for disse overgrepene?

Assad-regimets fengsler er fulle av politiske fanger. Bruken av grov tortur er utbredt. Flere titusener har blitt drept i hemmelige torturanstalter rundt i landet. Langt flere mennesker har dødd i regimets fengsler siden opprørene startet i 2011 enn de som er drept av IS. Brutaliteten ligger ikke på noen måte etter det IS har skremt verden med. Familie og venner får som regel ikke vite skjebnen til sine kjære. Bare unntaksvis får man bekreftet informasjon om noen lever eller er døde.

I 2013 tok en avhopper fra det syriske militærpolitiet med seg tusenvis av bilder av fanger som har omkommet i syriske fengsler. Bildene gir et grusomt vitnesbyrd på torturen fangene har blitt utsatt for. Bildene er blitt kjent som ”The Caesar Photographs”.

Filmen Syria’s Disappeared – The Case Against Assad av Sara Afshar bringer fram skjebnen til ofrene for Damascus-regimets overgrep og spør om det er mulig å bringe disse forbrytelsene for en domstol.

William Wiley, jurist og etterforsker i krigsforbrytersaker, jobber nettopp med dette. Han har i årevis samlet inn dokumenter som er smuglet ut av Syria. Dokumentene beskriver ulovlige fengslinger, tortur og drap av sivile syrere.

Mazen Alhummada ble selv arrestert og grovt torturert i et av regimets fengsler. Flere av hans familiemedlemmer er fremdeles fanget. Mazen lever idag i eksil og kjemper for at de skyldige i torturen skal straffes.

William Wiley og Mazen Alhummada er to av personene vi møter i filmen Syria’s Disappeared – The Case Against Assad.

I diskusjonen etter filmen stiller vi spørsmålet om hva som skal til for å bygge en krigsforbrytersak mot representanter for det syriske regimet og om en slik sak kan føres for en norsk domstol.

Norge har implementert universell jurisdiksjon når det gjelder krigsforbrytelser og en sak mot personer i det syriske regimet kan derfor i prinsippet føres i Norge.

Fred VS rettferdighet?

Denne diskusjonen faller inn i en større debatt om forholdet mellom fred og rettferdighet i Syria. Er det mulig å skape fred uten å godta at Assad fortsetter ved makten? Det er svært viktig å få slutt på krigshandlingene i landet så fort som mulig. På den annen side, er det mulig for folk i Syria, og for verdenssamfunnet, å akseptere de enorme krigsforbrytelsene regimet har begått og skape en varig fred uten at det skapes rettferdighet?

Kjøp billetter


NB! Både film og samtale vil foregå på engelsk eller med engelske undertekster.

I samarbeid med Syrian Peace Action Center (SPACE) og FN-sambandet


Syria's Disappeared - Mazen Alhummada bilde

Syria's Disappeared - The Case Against Assad
Sara Afshar, Storbritannia 2017, 49 min. Se trailer lenger ned på siden.


OM DEBATTENbilde panel The Case Against Assad
I panelet: Sara Afshar, Anwar al-Bunni, Stephanie Barbour, Gro Nystuen og Mark Taylor (ordstyrer)Hvordan bygger man opp en krigsforbrytersak? Hva skal til for å få en slik sak opp for en domstol, og hva slags domstoler kan man gå til for å søke rettferdighet?

Kan en sak mot personer i det syriske regimet tas opp i en norsk domstol?

I panelet:

Sara Afshar
er regissør av filmen Syria's Disappeared - The Case Against Assad. Hun er journalist og filmskaper og har jobbet i 16 år med utenriksstoff for BBC  i programmer som Newsnight og Panorama.

Stephanie Barbour
er jurist og seniorrådgiver i organisasjonen Commission for International Justice and Accountability og jobber blant annet med krigsforbrytersaken mot Assad-regimet som omhandles i filmen. Hun var tidligere Amnesty Internationals representant i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har også erfaring fra India, Nepal, Bosnia-Herzegovina og Rwanda. 

Anwar al-Bunni er en syrisk menneskerettighetsadvokat. Han praktiserte tidligere i Syria og har forsvart flere syrere i saker mot regimet. Han satt selv fengslet i et av Assads torturfengsler fra 2006 til 2011. Han lever nå i Tyskland der han samler inn vitnesbyrd om torturen begått av det syriske regimet.

Gro Nystuen er jurist og ekspert på folkerett. Hun har vært førsteamanuensis ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, byråsjef og avdelingsdirektør i UD og senior partner ved International Law and Policy Institute (ILPI). Hun har blant mye annet erfaring fra fredsforhandlingene etter krigene i det tidligere Jugoslavia.

Mark Taylor (ordstyrer) er seniorforsker ved Fafo og jobber med temaer knyttet til konflikt, internasjonal lov, næringsliv og menneskerettigheter. Han har arbeidet med menneskerettigheter i Midtøsten og ble nylig utnevnt til et internasjonalt ekspertpanel om bedriftsforbrytelser og menneskerettigheter.

Kjøp billetter


Se trailer av Syria's Disappeared - The Case Against Assad:Filmens hus - bilde
På Cinemateket (Filmens hus)
Dronningensgt. 16 i Oslo.

Onsdag 4. oktober 2017 kl. 18:00
Sal: Tancred
Billetter kr 80 (50 for medlemmer/studenter) kjøpes på cinemateket.no eller over disk på Filmens hus. NB! Hvis du er student kjøper du billett til medlemspris.Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no