Oslo Dokumentarkino logo

Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune, Bergesenstiftelsen og Norsk filminstitutt.


ALL GOVERNMENTS LIE


Tirsdag 4. april 2017, kl 19:00-21:30 på Litteraturhuset:

Falske nyheter og
alternative medier

Er det mer løgn i politikk og media idag eller
er det bare færre kritiske journalister?

Debatt og film

Film:
All Governments Lie - Truth, Deception, and the Spirit of I.F. Stone

Se trailer av filmen lenger ned på siden

facebook_icon

Falske nyheter og propaganda brer om seg. Eller gjør de egentlig det? Er mediebildet bedre eller verre enn før når det kommer til å være kritisk mot makthaverne? Det blir flere kommunikasjonsrådgivere, og færre journalister. Hva betyr dette for pressens mulighet til å kikke makta i kortene? Kan de alternative mediene bidra, eller drukner det hele i falske nyheter?

Debatt med Roy Krøvel og Joakim Møllersen FØR filmvisningen.

Falske nyheter og påstander om falske nyheter har vært mye framme i samfunnsdebatten i det siste. Det virker som forsøkene på å misinformere oss er økende, godt organiserte og gjennomføres med klare politiske og/eller kommersielle intensjoner bak seg.

Men er det mer løgn nå enn det har vært tidligere? Og er det behov for at nyhetsmedia gjør noe annerledes? Er ikke faktasjekking og avsløring av usannheter nettopp det journalistikk handler om?

Er det sånn at journalister idag ikke har kapasitet til å sjekke all den falske informasjonen som kommer ut? Har antallet profesjonelle kommunikasjonsarbeidere i politikk og næringsliv blitt så mange at de oversvømmer de kritiske journalistene som fremdeles finnes? Eller er problemet heller at media bruker for mye tid på uviktige historier og kjendisjournalistikk slik at det blir for lite tid igjen til tidkrevende undersøkende journalistikk? Vil et eget faktasjekk-kontor (faktisk.no) kunne løse denne situasjonen?

Filmen All Governments Lie handler om en amerikansk virkelighet men flere av eksemplene den trekker fram er relevante også i en norsk sammenheng. Svært grove løgner har blitt fortalt til og videreformidlet av media, mange ganger gjennom flere tiår. Er det egentlig noe annerledes idag? Og hva er egentlig den beste medisinen mot falske nyheter? Kan initiativet fra Dagbladet, VG og NRK, faktisk.no, redde oss fra en verden der vi ikke aner hva som er riktig og gal informasjon eller er det egentlig nyhetsredaksjonene gjennom sitt daglige arbeid som burde klare dette, nå som før? Og hvilken rolle kan alternative nyhetskanaler spille?Johnson Gulf of Tonkin lie


Filmen All Governments Lie - Truth, Deception, and the Spirit of I.F. Stone utforsker den kritiske og uavhengige journalistikken i dagens USA. Hvem er journalistene som ikke lar seg lokka av politisk spin? Hvordan jobber de? Og er det mulig å overdøve flommen av meningsløse og falske nyheter?

Filmen er en hyllest til journalisten I. F. Stone som fra 1953 til 1971 utga sin egen ukeavis om amerikansk politikk som ble lest av svært mange. Stone var permanent bannlyst fra pressemøter i Det hvite hus men så ikke det som noe problem for å dekke politikk, snarere tvert imot. Hans motto var "All Governments Lie", dvs at man som journalist alltid må ta utgangspunkt i at regjeringer lyver, inntil det motsatte er bevist.

All Governments Lie presenterer også noen av dagens amerikanske journalister som lever opp til Stones ideal om å være uavhengig og alltid kritisk til myndigheter og andre maktinstitusjoner. Blant disse er Matt Taibbi i The Rolling Stone, Jeremy Scahill og Glenn Greenwald i The Intercept, Nermeen Shaik i Democracy Now, Cenk Uygur i The Young Turks, Tom Engelhardt i TomDispatch.com og mange flere.

Se trailer av filmen lenger ned på siden

Bieber breaking news
All Governments Lie - Truth, Deception, and the Spirit of I.F. Stone
Fred Peabody, USA 2016, 92 min.

Filmen har engelsk tale. Samtalen blir på norsk.


paneldeltakere - bilde

OM PANELET:

Roy Krøvel er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA).

Joakim Møllersen er redaktør for nyhetsnettstedet Radikal Portal.


Se trailer av filmen All Governments Lie - Truth, Deception, and the Spirit of I.F. StoneLitteraturhuset - bilde
På Litteraturhuset tirsdag 4 april kl. 19:00 - 21:30

Wergelandsveien 29, Oslo.
Bill. kr 100 selges i døra fra kl 18:00.
(Studenter med ID kr 50)

KUN KONTANT!
Starttidspunkt kl 19:00
.
Dørene åpner kl 18:30
.

Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino

Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no