Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.
Cinemateket i Oslo, tirsdag 19. januar, 2016, kl. 18:00:


KLIMAFESTIVALEN 2016:

This Changes Everything

Klimakrise og ideologi

En oppdatering etter Paris med
film og debatt


I samarbeid med: Forlaget Oktober, Manifest tidsskrift,
Cinemateket, Klimafestivalen og Naturvernforbundet.

Står ideologi i veien for faktiske klimaløsninger?
Har vi tid til å endre systemet – eller råd til å la være?

Filmen This Changes Everything (og boka med samme navn) går til angrep på kapitalismens tankemåte og hevder at vi ikke kan løse klimakrisen innenfor det nåværende økonomiske paradigmet men at vi må endre vår måte å se verden på. Samtidig mener både filmen og boka at klimakrisen er nettopp det vi trenger for å skape denne endringen i narrativen om vår sivilisasjon. Så, ikke bare skaper klimakrisen en nødvendighet for å gjøre noe, den skaper også en mulighet til å endre verden.

Må vi gå bort fra en tradisjonell kapitalisme for å løse klimakrisen? Eller kan den løses med teknologiutvikling og markedsløsninger innenfor det eksisterende paradigmet?

Dette arrangementet er del av Klimafestivalen og er et samarbeid mellom Forlaget Oktober, Manifest tidsskrift, Naturvernforbundet, Cinemateket og Oslo Dokumentarkino.

Da Naomi Kleins bok med samme navn kom ut i 2014 arrangerte Manifest tidsskrift en debatt der Naturvernforbundet, Zero, Miljøpartiet De Grønne og Rødt diskuterte kapitalismens evne til å takle klimakrisen.

Nå som Avi Lewis' film (laget parallelt med boka) har kommet har vi planlagt en reprise av denne debatten, nå med utgangspunkt i filmen istedetfor boka, og i lys av resultatene av Paris-toppmøtet.Innledning til filmen ved Åshild Lappegård Lahn
som sitter i redaksjonen til Manifest Tidsskrift. Hun har bakgrunn fra Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Greenpeace.

Debatt etter filmen
med:

Marius Holm,
daglig leder i Zero og tidligere nestleder i Bellona, begge organisasjoner med stor tro på teknologiske/industrielle løsninger på klimakrisen.

Lars Haltbrekken, leder i Norsk Naturvernforbund. Han har arbeidet mye med klima- og energispørsmål, nasjonalt og internasjonalt gjennom mange år.

Erik Martiniussen, journalist og forfatter med bakgrunn fra Klassekampen, Dagens Næringsliv og Verdensmagasinet X. Han har jobbet for Natur og Ungdom og Bellona og har fulgt FNs klimaforhandlinger på nært hold. Han har også skrevet boka Drivhuseffekten. Klimapolitikken som forsvant.

Emillie Ekeberg er journalist i Klassekampen og ordstyrer i denne debattenThis Changes Everything
Avi Lewis, Canada 2015, 89 min.
FILMEN ER TEKSTET PÅ NORSK
OM FILMEN:
THIS CHANGES EVERYTHING

Hva om klimakrisen ikke bare er en krise men vår beste mulighet noensinne til å skape en bedre verden?

Hvordan lager man en film (eller skriver en bok) om menneskets største eksistensielt truende krise som samtidig gir seeren (leseren) et troverdig håp for framtiden?

Svaret har blitt å ikke lage en film om isbjørner som trues av smeltende isflak men om mennesker rundt om på kloden som sloss, ikke bare mot en global industri som slipper ut alt for mye CO2 men mot en hel tankemåte.

Naomi Kleins bok This Changes Everything er utgangspunktet for Avi Lewis' film med samme navn. Kleins argument er at klimakrisen ikke bare skaper en nødvendighet for å endre vår markedsstyrte tankemåte men at krisen gir oss den muligheten vi trenger for å skape en ny narrativ for menneskeheten, et nytt paradigme, der vi ikke ser på oss selv om herskere over naturen men som beskyttere og ivaretagere av den.

Hva om klimakrisen ikke bare er et kritisk vendepunkt for verden men representerer den beste muligheten noensinne til å endre fundamentale oppfatninger om den?

I dette spørsmålet ligger en grunnleggende kritikk av kapitalismen slik vi kjenner den og spørsmålet blir; er det mulig å løse klimakrisen innenfor kapitalismen eller må vi endre systemet?

Meld deg på Facebook-event

Se trailer av This Changes Everything:På Cinemateket
, tirsdag 19. januar, kl 18:00.
Dronningensgt. 16
Bill. kr 80
/Cinematek-medlemmer 50
Kjøp billetter her
Starttidspunkt kl 18:00

Meld deg på Facebook-event


Les mer om Klimafestivalen 112


Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino

Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no