Oslo Dokumentarkino logo
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.

Litteraturhuset, tirsdag 1. september kl. 19:00:

Terrorbeskyttelse VS rettssikkerhet

Kan vi forsikre oss mot terror? Til hvilken pris?

Hvor stor er terrortrusselen? Hvor langt kan politiet gå for å hindre en terrorhandling? Er det mulig å være føre var i terrorbekjempelse? Vil vi egentlig bli tryggere med økt overvåking og større fullmakter til politi og påtalemyndighet?

Det norske politiet brydde seg ikke om kildevern og dokumentarfilmskaperes rett til å drive undersøkende journalistikk da de tok beslag i Ulrik Imtiaz Rolfsens materiale som blant annet inneholdt intervjuer med en ung mann som snakket om å reise til Syria. I økende grad blir det presset på, også i Norge, for å kunne straffeforfølge mennesker før de har begått en faktisk kriminell handling og å omgå etablert rettsbeskyttelse for å nå målet om å ta flere terrorister.

I USA har over 500 mennesker blitt arrestert og tiltalt for terrorplanlegging, siden 2001. I mange av disse tilfellene er det kun påstander om tenkte terrorhandlinger, men ingen harde beviser eller gjennomførte handlinger som ligger bak. I halvparten av sakene har betalte informatører (som i flere dokumenterte tilfeller har oppført seg som provokatører) vært instrumentelle i å skape grunnlag for arrestasjon og tiltale.

Tanken er at man skal hindre at terror skjer, før det skjer. Det store spørsmålet er om dette istedet for å skape bedre beskyttelse mot terror kun er med på å svekke rettssikkerheten, skape en følelse av fremmedgjøring og forfølgelse for mange og heller er med på å skape flere mulige terrorister.

Å straffe noen for å ha tenkt en handling er svært problematisk sett fra et rettssikkerhetsperspektiv. Flere dokumentarfilmer har tatt opp og vist hvordan enkeltpersoner i USA har blitt dømt på grunnlag av å ha tenkt en kriminell handling, uten å egentlig gå til noe reellt skritt for å gjennomføre handlingen.

Er Norge på vei i samme retning som USA? Eller har vi et bedre lovverk enn det amerikanske som beskytter oss som individer mot vilkårlig straffeforfølging?


Debatt med:

Liv Hausken
er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO) og medredaktør for boka Fra terror til overvåking som kom ut i 2014.

Jon Fitje Hoffmann er Fagdirektør for Strategisk analyse i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han har skrevet kapitlet Forventninger til PST i boka Fra terror til overvåking og skriver også ofte på PSTs blogg.

Joakim Hammerlin er filosof, underviser på Nansenskolen og er forfatter av bøkene Terrorindustrien (2010) og Terror og demokrati (2011).

Vidar Strømme er partner i Advokatfirmaet Scjødt AS. Han er også styreformann i menneskerettsorganisasjonen International Commission of Jurists (ICJ - http://icj.no). Han har arbeidet med saker som gjelder ytringsfrihet og terror, for eksempel PSTs beslag av filmer hos en filmskaper: http://www.nored.no/Redaktoernyheter/Beslaget-maa-oppheves.

Ordstyrer er Stian Bragtvedt i FN-sambandet.


(T)error
Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe,
USA 2015, 85 min.

OM FILMEN: (T)ERROR:

Filmen (T)error tar utgangspunkt i co-regissør Lyric Cabrals kjennskap til Saeed Torres (med dekknavnet Shariff) som har fortalt henne at han jobber som betalt informatør for FBI.

Filmskaperne overtaler Saeed til å la dem filme ham. Når han får en ny sak fra sine oppdragsgivere i FBI blir filmskaperne med og kan dermed se fra innsiden hvordan FBI jobber for å ta terrorister før de får gjort noe galt. Oppdraget til Saeed er å bli kjent med en amerikansk muslim ved navn Khalifa al-Akili og finne ut om han planlegger å gjennomføre en terrorhandling. Etterhvert som handlingen går framover blir det klart både for oss som tilskuere og for Khalifa selv at han er utsatt for en provokasjon der målet er å få han til å si noe som gir grunnlag for arrestasjon. Det blir også tydelig for alle, inkludert provokatøren selv, Saeed, at det ikke finnes noe grunnlag for en terrormistanke mot Khalifa.

Khalifa går ut offentlig i sosiale medier og hevder at han er utsatt for et forsøk på provokasjon men han vet ikke hvem det er som står bak provokasjonen og hva de vil. Dette gjør at filmteamet får en legitim grunn til å oppsøke Khalifa og kan dermed følge historien videre fra begge sider, uten at noen av sidene, og heller ikke FBI, vet at de gjør det.

Meld deg på Facebook-event
Awards:

Reva and David Logan Grand Jury Award
Full Frame Documentary Film Festival, 2015

Special Jury Award - Break Out First Feature
Sundance Film Festival, 2015Official selection:

Tribeca Film Festival, 2015
Hotdocs International Documentary Film Festival, 2015
True/False Film Fest, 2015
Independent Film Festival Boston, 2015
Nashville Film Festival, 2015
Montclair Film Festival, 2015

Skrevet om filmen:


One of the best documentaries of 2015 (...) Instead of showing how the counterterrorism program works in this country, it brilliantly and revealingly shows how it doesn’t.
- Newsweek, USA

An absolute must-see.
- Indiewire, USA

Explosive.
- Democracy Now!, USA

A stunning, infuriating indictment of the war on terror.
- Sight and Sound Magazine, USA

A vital expose of American law enforcement carried out with almost reckless zeal, Lyric R. Cabral and David Felix Sutcliffe’s “(T)error” pushes the boundaries of documentary ethics, plunging itself into the middle of an active FBI sting operation while playing both sides in an attempt to understand — and by extension, to reveal — how the U.S. government identifies and apprehends terror suspects.
- Variety, USA

This is a very important topic. The evidence presented makes it look like the FBI is entrapping American Muslims into crimes using highly paid informants. By the end of (T)ERROR, we see both Saeed and Khalifah as victims, desperate men played against each other by a government striving to make more terrorism arrests, even as their tactics drive more people to terrorism. This information needs to be shown to the public
(...)
- The Guardian, UK

(T)ERROR isn't merely a call for social justice, even though that's certainly on the film's mind. Rather, it takes that point as almost an afterthought to interweaving a thriller-style show of cat and mouse (...)
- Slant Magazine, USA

(T)ERROR would be disturbing enough if the case it followed were an isolated one. But it’s not. The announcement of a FBI sting like the one that targeted Khalifah al-Akili happens almost weekly now."
- The InterceptPå Litteraturhuset
, tirsdag 1. september, kl 19:00.
Wergelandsveien 29, Oslo.
Bill. kr 100 selges i døra fra kl 18:00.
(Studenter med ID kr 50)

KUN KONTANT!
Starttidspunkt kl 19:00
Filmen vises ca. kl 20:15.

Meld deg på Facebook-event

Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino

Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no