Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.


Film og debatt på
Litteraturhuset.

Daniel Ellsberg vil
delta på Skype

Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poland / 2014 / 90 min. -Seemoreat:http://www.oneworld.cz/2014/films-a-z/26592-notes-from-the-dark-aleppo#sthash.vYfffZcO.dpuf

Mandag 17. november, 2014, kl. 18:00
på Litteraturhuset

Hvordan beskytte varslere?

Film:
The Most Dangerous Man in America.
Daniel Ellsberg and The Pentagon Papers

Diskusjon etter filmen med blant andre Norman Solomon (Institute for Public Accuracy), John Kirk Wiebe (tidligere ansatt i NSA som har varslet om ulovlig overvåking), Matthew Hoh (Center for International Policy, tidl. State Dep. USA og US Marines), Coleen Rowley (tidl. FBI-agent), Arne Ruth (tidligere sjefsredaktør i Expressen og Dagens Nyheter og tidligere leder av Svenske PEN) og Rune Ottosen (professor i journalistikk).

Daniel Ellsberg, mannen bak Pentagon-lekkasjen som stoppet Vietnam-krigen vil være med på Skype.

Les mer og se trailer for filmen The Most Dangerous Man in America lenger ned på siden.

I samarbeid med: ExposeFacts,
Institute for Public Accuracy
Networkers SouthNorth, og Dag Hammarskjöld-programmet på Voksenåsen.

Øverst fra venstre: Norman Solomon,
Coleen Rowley, John Kirk Wiebe, Matthew Hoh, Arne Ruth, Rune Ottosen og Gro Hillestad Thune.
Debatt:

Et fungerende demokrati trenger godt informerte innbyggere. Derfor trenger vi varslere. Hundrevis av varslere har risikert framtiden sin for å fortelle verden om hemmelige aktiviteter og avtaler som truer rettferdighet og demokrati eller som kan føre til krig. Varslerne ofrer seg for å gi oss andre en bedre framtid.

Vi trenger varslere som tør utfordre makten. Hvordan kan vi som mennesker og som samfunn beskytte dem bedre?

Fire amerikanere, som har tatt opp arven etter Ellsberg, kommer til Litteraturhuset mandag 17. November: Hva kan vi gjøre for å sikre varslerne?

Norman Solomon er en amerikansk journalist, forfatter og mediekritiker. Han var lenge en del av organisasjonen Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) og stiftet i 1997 organisasjonen Institute for Public Accuracy. Solomon er en kjent person i amerikansk samfunnsdebatt og har uttalt seg ofte om hvordan amerikanske medier dekker krig og tatt varslere i forsvar.

Coleen Rowley er en tidligere FBI-agent som varslet om grove feil i FBIs eget arbeid i tiden som ledet fram til 11. sept. 2001, noe hun mente hindret USA i å stoppe angrepene.

John Kirk Wiebe er en tidligere NSA-leder som varslet om dårlig ledelse i forkant av 9/11, og om ulovlige overvåking i etterkant.

Matthew Hoh er forsker ved Center for International Policy og tidligere direktør ved Afghanistan Study Group. Hoh gikk ut offentlig og kritiserte amerikansk politikk i Afghanistan etter å ha hatt en lederposisjon i amerikansk UD i Afghanistan i 2009. Før dette tjenestegjorde han som soldat i US Marines. Han har sagt at allerede i 2003 skjønte han at det USA gjorde i Afghanistan var galt, men at det tok ham flere år å ta beslutningen om å bli en varsler.

Arne Ruth er tidligere sjefsredaktør i både Expressen og Dagens Nyheter og har vært leder av Svenske PEN. Han er idag pensjonert men fremdeles en svært aktiv samfunnsdebattant.

Gro Hillestad Thune er norsk jurist som idag driver sin egen advokatpraksis i Oslo. Hun var medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjon 1982–98.

Rune Ottosen Rune Ottosen er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har nettopp utgitt boka New Wars, New Media and New War Journalism sammen med Stig A. Nohrstedt.The Most Dangerous Man in America.
Daniel Ellsberg and The Pentagon Papers

Judith Ehrlich og Rick Goldsmith,
USA 2009, 90 min.
Filmen er med engelsk tale. Ikke tekstet.
Film:

Filmen The Most Dangerous Man in America. Daniel Ellsberg and The Pentagon Papers forteller historien om Daniel Ellsberg, som jobbet rett under forsvarsminister i USA Robert McNamara under oppbyggingen av Vietnamkrigen på 1960-tallet.

Ellsberg så hva myndighetene ikke fortalte det amerikanske folket om krigen og bestemte seg i 1969 for å smugle ut tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra Pentagon og gi dem til den amerikanske kongressen og til amerikanske mediekanaler.

Avsløringene i de såkalte "The Pentagon Papers" var med på å stoppe krigføringen i Vietnam. Ellsberg ble dermed en av verdens mest kjente varslere. Filmen gir et veldig godt eksempel på hvorfor noen velger å varsle om noe som ellers ikke ville være kjent for allmennheten og hvilken personlig risiko som ligger i dette.

Det var sikkerhetsrådgiver for Nixon Henry Kissinger som kalte Ellsberg for "den farligste mannen i Amerika".

Filmen har tidligere vært vist på NRK. Vi viser den med utekstet.

Filmen og debatten finner sted på Litteraturhuset


Litteraturhuset
Wergelandsveien 29, Oslo
Bill. kr 100 selges i døra fra kl 17:30.
(Studenter med ID kr 50)


Program:
kl 18:00: Film: The Most Dangerous Man in America:
kl. 19:30: Pause
kl. 20:00: Debatt

Billett gjelder for både film og debatt. Det er mulig å komme direkte til debatten kl. 20:00.

Se Facebook-event


Se trailer av The Most Dangerous Man in America:


Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no