Oslo Dokumentarkino - en alternativ mediekanal
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.
February 4 - 9, 2014 - Victoria Kino - Parkteatret - Kunstplass 5
En smakebit på Human Rights Human Wrongs 2014.


4. februar starter årets utgave av Human Rights Human Wrongs.
Vi har hentet inn de beste filmene fra det siste året og invitert over 50 gjester fra Norge og verden til å være med å introdusere filmer og diskutere, og for å være til stede sånn at du kan treffe dem. Fullt program kommer på nett om noen dager.

Filmene vises på nye Victoria Kino (tidl. Vika Kino), mens Parkteatret blir stedet å få nærkontakt med gjestene, bli med på debatter, få med deg samtaler med filmregissører, aktivister og eksperter, musikk med spennende artister og forestillinger og presentasjoner. Enkelte arrangementer vil foregå på andre arenaer. Kunstplass 5 (rett ved Parkteatret) har, som tidligere år, kuratert en egen utstilling for festivalen. Den åpner 25. januar. Festivalen åpner tirsdag 4. februar med filmseminar og filmen Dangerous Acts.

The Yes Men, Femen, Jenin Freedom Theater, filmregissører og mange flere kommer til festivalen. Hele programmet legges ut om noen dager. Se trailere av noen av filmene og presentasjon av noen av gjestene lenger ned på siden.

Vi har et fantastisk program i år. Hjelp oss å nå ut til alle som burde vite om dette! Spre dette på epost, Facebook, andre sosiale medier, og fortell familie og venner om det. Ønsker du å skrive om festivalen og om filmer og gjester? Ta kontakt. Se kontaktinfo nederst på denne siden.Her er noen av filmene vi har på programmet:


Dangerous Acts
Starring the Unstable Elements of Belarus

Madeleine Sackler, USA 2013, 76 min


... a story about why art matters, and
what the price can be

                               documentary.org

An admirable document of courage and resistance ... a real-life drama whose
final act has yet to be written

                               The Hollywood Reporter

ÅPNINGSFILM TIRSDAG 4. FEB:

Dangerous Acts

Starring the Unstable Elements of Belarus

Introduksjon ved Andrei Sannikov og Natalya Radina

Hvordan bruke teater i kampen mot Europas siste diktatur? Belarus Free Theater gjør nettopp dette, med den risiko som følger for fengsling og tortur. Filmen gir også et innblikk i den politiske situasjonen i Hviterussland med særlig vekt på tiden rundt og etter siste valg, i 2010.

Sittende president Alexandr Lukashenko vant med 80 % av stemmene, noe som ble fordømt som grovt valgjuks av observatører. Etter valget slo regimet hardt ned på opposisjonen og på folk som viste sin motstand mot diktaturet. Presidentkanditat Andrei Sannikov, som var den som mest profilerte av de som stilte mot Lukashenko, ble arrestert og satt fengslet i 2 år.

Andrei Sannikov er med i filmen og sammen med Helsingforskomiteen har vi invitert ham til Oslo for å introdusere den. Natalya Radina er journalist og redaktør i Charter 97. Radina ble også arrestert etter valget. Begge lever nå i eksil men kjemper videre for Hviterusslands framtid.


Narco Cultura
Shaul Schwartz, USA 2013, 103 min


... a quietly subversive masterpiece"
                               rogeregbert.com

“Narco Cultura” is gripping, gruesome
and arresting ... a haunting and sobering portrait of the crossroads where crime
and culture are inextricably linked.

                                 Indiewire


fredag 7.2 kl. 20:30 Victoria Kino
lørdag 8.2 kl. 16:30 Victoria Kino

Narco Cultura

Introduksjon ved Alfredo Corchado og Benedicte Bull

Krigen mot narkokartellene har gjort deler av Mexico til noen av de farligste stedene å være på kloden. Volden er så massiv og invaderende at den totalt endrer samfunnet og kulturen. Musikkformen Narcocorridos har blitt svært populær. På samme måte som den nord-amerikanske gangsterrappen skaper den helter av mafialederne og glorifiserer vold. I denne sterke filmen møter vi mennesker i byen Juárez og ser hvordan volden påvirker livet deres.Vi følger både politiet som prøver å etterforske drapene som begås i  et voldsomt stort antall, og noen av musikerne som lever godt av å skrive blodige tekster.

I samarbeid med Norwegian Latin American Research Network (NorLARNet) har vi invitert inn Alfredo Corchado, opprinnelig fra Mexico, som i en årrekke har rapportert om situasjonen i Mexico for medier i USA. Han vil innlede til begge visningene av filmen på Victoria Kino sammen med Benedicte Bull fra SUM og NorLARNet. Han har nylig utgitt boka Midnight in Mexico som vil presenteres på et eget arrangement på Litteraturhuset.

Se trailer lenger ned på siden.


Return to Homs
Talal Derki, Syria/Tyskland 2013, 87 min


... a sobering bulletin of unambiguous intention and undeniable power.
                          The Hollywood Reporter

Groundbreaking perspective of Syrian
Civil War

                          Indiewire
Første visning: informasjon kommer
fredag 7.2 kl. 20:15 Victoria Kino
lørdag 8.2 kl. 21:30 Victoria Kino

Return to Homs

Introduksjoner ved Orwa Nyrabia (produsent) og
Sverre Lodgaard (NUPI)


Et veldig sterkt vitnesbyrd fra innsiden av krigen i Syria. Vi følger Basset, en karismatisk ung fotballspiller og sanger, fra å lede fredelige demonstrasjoner til å bli leder av en lokal væpnet militia. Filmen var åpningsfilm på IDFA i Amsterdam og vises på Sundance-festivalen neste uke.


Produsenten av filmen Orwa Nyrabia, som er aktiv i den syriske opposisjonen kommer til festivalen. Orwa satt fengslet en kort periode i Syria høsten 2012. Han har tett kontakt med opposisjonsgrupper i Syria og har også jobbet for å hjelpe syriske flyktninger. Visningen av Return to Homs og debatt med Orwa Nyrabia arrangeres i samarbeid med Frontline Club Oslo og Le Monde diplomatique. Les Truls Lies anmeldelse av filmen.

Sammen med NOREF inviterer vi gode innledere til visningene. Sverre Lodgaard (NUPI) er allerede bekreftet og vil introdusere visningen av Return to Homs på kvelden fredag 7. februar, med utgangspunkt i den internasjonale situasjonen og sjansene for at verdenssamfunnet (spesielt USA, Russland og Iran) blir enige om en plan som kan hjelpe til å dempe krigen. Flere spennende navn vil komme snart.

Se trailer lenger ned på siden.Everyday Rebellion
Arman and Arash Riahi, Østerrike/Sveits/Tyskland 2013, 118 min

... as this intelligent film proves … it is the smaller, more personal stance that may ultimately make the bigger difference.
                         The Guardian

A striking documentary that shows that non-violent forms of protest and civil disobedience can change the world, Everyday Rebellion is made with languid grace and insight.
                         Screen Daily

onsdag 5.2 kl. 19:15 Victoria Kino
lørdag 8.2 kl. 20:45 Victoria Kino

Everyday Rebellion

The Art of Change

Over hele verden finnes det protestbevegelser som med fredelige midler forsøker å gjøre verden til et bedre sted. Hva har de alle til felles og hvordan kan vi bedre vise solidaritet med hverandre?

The Yes Men, de toppløse feministene i FEMEN, Occupy Wall Street, Indignados, motstandsbevegelser i Iran og Syria er noen av de som er med i denne filmen. De reflekterer over både metodene de bruker hva deres aktivisme kan føre til. Et gjennomgående tema i filmen er at ikke-voldelige metoder historisk sett har større sjanse til å lykkes enn bruk av vold.

Kom, se og bli inspirert. Regissørene Arman og Arash Riahi kommer til den første visningen, onsdag 5. februar. Det gjør også Inna Shevchenko fra FEMEN og kanskje Ahmed Zieno fra Syria.

Se trailer lenger ned på siden.


Terms and Conditions May Apply
Cullen Hoback, USA 2013, 79 min.

... this quietly blistering documentary should rile even the most passive viewer.
                         The New York Times

... a non-fiction horror flick
                         Globe and Mailtorsdag 6.2 kl. 20:15 Victoria Kino
søndag 9.2 kl. 17:00 Victoria Kino

Terms and Conditions May Apply

Obligatorisk film for alle som bruker nettet!

Vil vi akseptere total overvåking? Etter Snowdens avsløringer har vi lært at ikke bare store selskaper, men også våre egne regjeringer bedriver nærmest total overvåking på nett. Kan vi fremdeles hevde at vi lever i demokratiske samfunn?

En hyperaktuell og veldig viktig, morsom og til tider temmelig skummel film om hvor overvåket vi faktisk er, og hvor lett vi gir fra oss retten til informasjon om oss selv.

I samarbeid med PRIO har vi invitert Jon Wessel-Aas, Rocco Bellanova og Lee Andrew Bygrave til å ha en diskusjon før visningen på Victoria Kino søndag 9. februar.

Se trailer lenger ned på siden.
Noen av gjestene som kommer til festivalen:


Mike Bonnano alias Igor Vamos fra The Yes Men
The Yes Men er en stunt-aktivist-gruppe fra USA som har greid å lure store mediekanaler utallige ganger ved å utgi seg for å være talspersoner for store selskaper som Dow Chemicals eller McDonalds eller institusjoner som World Trade Organisation og en rekke andre. Mike kommer til festivalen for å lede en diskusjon om aktivisme og om hva aktivisme kan oppnå.

Inna Shevchenko er frontfigur i FEMEN. FEMEN er en feministisk aktivistgruppe som har gjort seg godt bemerket de senere årene med sine toppløse demonstrasjoner mot hvordan kvinner behandles i Ukraina, mot korrupsjon, mot Putin (og demonstrasjoner til støtte for Pussy Riot), mot Lukashenko i Hviterussland (en demonstrasjon som nesten kostet dem livet) og mot politikere som Berlusconi. De har også mange ganger demonstrert mot religiøs innblanding i politikk og bruk av religion som våpen for undertrykking.

Andrei Sannikov er politiker og tidligere presidentkandidat fra Hviterussland. Han kjemper nå videre for en demokratisering av Hviterussland fra sitt eksil. Sannikov var den mest profilerte presidentkandidaten som stilte mot Lukashenko i valget i 2010.Den sittende presidenten fikk offisielt 80% av stemmene men dette var  basert på grovt valgjuks. Sannikov ble arrestert og satt fengslet i to år etter valget i 2010. Han var tidligere med på å starte Charter 97 som er en menneskerettighetsorganisasjon.

Maryam Abu Khaled og Batoul Talib er skuespillere ved Jenin Freedom Theater på Vestbredden, og nå også filmskapere som har laget film om seg selv og om teateret de jobber på. Teatret ble stiftet av Juliano Mer-Khamis som ble myrdet for to år siden. Filmen er en hyllest til ham. Maryam og Batoul vil introdusere filmen sin og svare på spørsmål både på Victoria Kino og på Parkteatret.


Tilsammen er det 18 filmer i programmet og over 20 internasjonale gjester. Mer informasjon kommer snart. Følg med på hrhw.no, og på festivalens facebookside.

Presentert i samarbeid med Norsk
Filmforbund og Partnership for Change.

Full pris: 400 kr

Spesialpris: 250 kr
-for medlemmer
av Norsk filmforbund, studenter, samarbeidsorganisasjoner til
Partnership for Change og
samarbeidspartnere for Human Rights
Human Wrongs festivalen.

MELD DEG PÅ HER.

Heldags seminar:

PRIVAT INVESTERING & 'SOCIAL CHANGE' DOKUMENTARER

Filmens Hus, 4. februar 2014, 09.00 - 16.00

Et seminar, forum og møtested for dokumentarfilmskapere, menneskerettighetsorganisasjoner, forskere og investorer som har et felles ønske om å skape sosial endring.

Hva bør forholdet mellom filmskaper og investor eller organisasjon være - hva kan de forvente å få ut av å jobbe sammen? Hva slags alternative finansieringsmuligheter finnes i Norge, og hva kan vi lære av amerikanske finansieringsmodeller?

Hovedtaler er Dan Cogan som er grunnleggeren av amerikanske Impact Partners, som jobber med å finne investering for dokumentarer som tar opp temaer som kan føre til positiv sosial endring.

Filmskaper Rachel Boynton (Our Brand is Crisis, Big Men) vil snakke om hvordan det er å være filmskaperen i relasjon til investoren.

Moderator: Sarah Prosser
Bekreftede gjester: Dan Cogan (Impact Partners), Rachel Boyton (Big Men), Knut Olav Åmås (Kulturdepartementet), Bente Roalsvig (Fritt Ord), Truls Berg (Venturelab). Flere kommer!

Seminaret vil foregå på engelsk. Lunsj inkludert.

Trailer for Narco Cultura:


Trailer for Return to Homs


Trailer for Everyday Rebellion


Trailer for Terms and Conditions May Apply


Human Rights Human Wrongs 2014 samarbeider med og kunne ikke vært arrangert uten:
-kunstplass 5, Human Rights House Foundation, Norwegian Helsinki Committee (NHC), Health and Human Rights Info (HHRI), FoodFirst and Information Network Norway (FIAN), Norwegian Burma Committee, Voice of Tibet (VOT), Norwegian Council for Africa, Slett U-landsgjelda (SLUG), Amnesty International Norway, The Oslo Center for Peace and Human Rights, The Norwegian Solidarity Committee for Latin America (LAG), Norwegian Latin American Research Network (NorLARNet), Oslo and Akershus University College of Applied Science (HiOA), Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), Bjørknes College – Peace and Conflict Studies, FN-sambandet, Norsk Filmforbund, Partnership for Change (PfC), Menneskerettighetsuka, Norwegian Peacebuilding Resource Centre (NOREF), Peace Research Institute Oslo (PRIO), Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS), ATTAC, Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund (SAIH), The RORG-network, Le Monde Diplomatique og Fritt Ord.

Festivalen er støttet av:
 • Stiftelsen Ship-Ring
 • LO
 • Fritt Ord
 • Bergesenstiftelsen
 • Film & Kino
 • Human-Etisk Forbund, Oslo lokallag
 • Fam. Chr. Ringnes Stiftelse
 • British Council
 • Utenriksdepartementet
 • Oslo Kommune
 • Norad
 • Norsk filminstitutt

  Vi takker for støtten og samarbeidet!

Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Human Rights Human Wrongs
Akersveien 20
0177 Oslo

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no
Natalya Sarch
Programsjef
Human Rights Human Wrongs
natalya (a) humanfilm.no