Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.


Aleppo - Notes from the Dark

Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski,
Poland 2014, 90 min.
Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poland / 2014 / 90 min. - Seemoreat:http://www.oneworld.cz/2014/films-a-z/26592-notes-from-the-dark-aleppo#sthash.vYfffZcO.dpuf
Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poland / 2014 / 90 min. - Seemoreat:http://www.oneworld.cz/2014/films-a-z/26592-notes-from-the-dark-aleppo#sthash.vYfffZcO.dpuf

Se trailer lenger ned på siden.

NB: Filmen har engelsk og arabisk
tale/
tekstet på engelsk.


Tirsdag 16. sept, 2014, kl. 19:00
på Litteraturhuset

Syria og IS: Hva skjer nå?

Film:

Aleppo - Notes from the Dark

Diskusjon før filmen med Helge Lurås og Kai Kverme.

Filmen Aleppo - Notes from the Dark handler om krigen i Syria og om kampene som har pågått i Aleppo i over to år mellom Bashar al-Assads militære styrker og forskjellige opprørsgrupper. Vi møter syv innbyggere i byen som på forskjellig måte forholder seg til krigen.

Krigen i Syria har på ingen måte forsvunnet selv om medias oppmerksomhet i sommer har konsentrert seg om krigshandlinger på Gaza og i Ukraina. Flyktningestrømmen inne i Syria og utenfor landets grenser vokser svært raskt og er nå på et nivå verden sjelden har sett maken til.

Ikke bare media, men også det internasjonale samfunn har snudd oppmerksomheten bort fra Syria, uten at noen løsning er i sikte på tross av de enorme lidelsene til det syriske folket.

Det som nå bringer Syria tilbake i medias fokus er Den islamske staten IS' brutale herjinger og USAs utsagn om at de vil "utrydde IS". Men hva vil dette føre til for folk i Syria? Hvem vil USA samarbeide med på bakken i Syria? Vil de finne noen blant opprørsstyrkene eller vil Assad lykkes med å få USA og verden med seg i en felles kamp mot IS?
Debatt:

Hva vil skje nå? Vil verden ta inn over seg flyktningekatastrofen som snart vil dreie seg om over 10 millioner mennesker som ønsker å komme seg ut av Syria?

Finnes det noen som helst mulighet til at USA, Russland, Iran og andre aktører i regionen kan finne en enighet som kan bremse krigshandlingene i Syria, eller har konflikten mellom USA og Russland over hendelsene i Ukraina satt en stopper for slike framstøt?

Og hva skjer når Den islamske staten IS går til en ny offensiv i Syria? Vil andre grupper klare å stå imot presset fra IS? Vil Vesten slå seg sammen med Bashar al-Assads regime i kampen mot en felles fiende (IS)? Eller vil de velge å støtte andre opprørsgrupper som Den frie syriske hæren?Filmen er laget av Michal Przedlacki og Wojciech Szumowski. Den er tatt opp i løpet av 44 dager sommeren 2013.

Filmen følger syv personer i Aleppo som på svært forskjellig vis kjemper mot og hjelper andre i Assads brutale krig mot sivilbefolkningen. Se trailer lenger ned på siden.

Debatt FØR filmen med Kai Kverme ved Universitetet i Oslo og Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA)
.

Filmen og debatten finner sted på LitteraturhusetLitteraturhuset
Wergelandsveien 29, Oslo
Bill. kr 90 selges i døra fra kl 18:00.
(Studenter med ID kr 50)

Starttidspunkt kl 19:00

Se Facebook-eventKrigen i Syria er en humanitær og politisk katastrofe av enorme dimensjoner. Bashar al-Assads regimes ekstremt brutale reaksjon på folkelige protester har sjokkert verden og skapt den største flyktningekrisen i vår tid. To hundre tusen mennesker er drept og 10 millioner mennesker er på flukt, 3 millioner av dem utenfor landets grenser. Disse tallene vil fortsette å vokse om ikke konflikten blir bremset.

Akkurat nå er det lite som tyder på at noe vil endre seg. Flere og flere av flyktningene prøver å komme seg ut av Syria. Med Den islamske statens voksende brutalitet og kontroll er det ventelig at tempoet i flyktningestrømmen vil øke. En flyktningestrøm av den størrelsen som kan komme fra Syria vil ikke stoppe i Libanon, Tyrkia eller i Jordan, men vil nå mange flere land, også i Europa.

Flere opprørsgrupper kjemper mot Assads sikkerhetsstyrker. Noen av opprørsgruppene kjemper også mot hverandre. Den islamske stat eller IS, tidligere kjent som ISIS eller ISIL ble startet i Irak og har idag mest oppmerksomhet pga sin brutale virksomhet i Irak men ifølge Syrian Observatory for Human Rights har IS flere soldater i Syria (ca 50 000) enn i Irak.

Flere har spekulert i at Assad har hatt en slags inneforstått avtale med IS om å bekjempe de andre opprørsgruppene før de går løs på hverandre. Begge parter ville ha fordel av en slik avtale.

Assad og IS i Syria:
Se trailer av Aleppo - Notes from the Dark:

Trailer "Aleppo. Notes from the dark" from Studio Szumowski on Vimeo.


Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no