Oslo Dokumentarkino er i 2013 støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt
Datalagringsdirektivet
Sunniva Sundby og Finn Walther
Norge 2013, 25 min.

Onsdag 18. september 2013 kl. 19:00
på Parkteatret

mer åpenhet

mer demokrati

mer overvåking!

Film og debatt
I løpet av kort tid skal Datalagringsdirektivet innføres i Norge. En ny norsk dokumentarfilm setter fokus på flere problematiske dilemmaer som EU-direktivet tvinger fram.

I lys av sommerens avsløringer av amerikansk overvåking av elektronisk kommunikasjon over hele verden er det interessant å ta opp igjen diskusjonen om innføringen av datalagringsdirektivet i Norge. Vet vi egentlig hva dette innebærer? Er dette starten på et overvåkingssamfunn? Er vi allerede i et overvåkingssamfunn? Eller er motstanden mot direktivet bare hysterisk paranoia?

Debatten om direktivet åpner for flere spørsmål. Hvor langt skal vi gå i å beskytte oss mot terror? Fører dette til en radikal endring av våre rettsprinsipper? Blir vi alle skyldige til det motsatte er bevist? Må vi bevise vår uskyld for ikke å bli mistenkliggjort?

Hvilke konsekvenser har dette for personvernet? Og hvilke konsekvenser har det for samfunnet som helhet? I debatten etter filmen skal vi prøve å komme innom disse spørsmålene. Det skal også bli god plass til kommentarer og spørsmål fra salen til panelet.

Den svenske filosofen Torbjörn Tännsjö hevder at istedet for å prøve å beskytte oss mot overvåking burde vi heller søke mot et samfunn med MER overvåking. Hvis alt er transparent og ingen kan ha hemmeligheter så blir det ikke lenger noe problem. I lys av de siste avsløringene om hvor omfattende USAs Internettovervåking faktisk er så er disse tankene interessante.  Dette perspektivet vil vi også be panelet om å kommentere.

Filmskaperne Finn Walther og Sunniva Sundby vil være tilstede for å introdusere filmen og for å svare på spørsmål. De er begge nyutdannede fra Den norske tv-skolen på Lillehammer.

I panelet:

Jon Wessel-Aas er partner i Bing Hodneland advokatselskap og Generalsekretær i International Commission of Jurists, Norway.

Joakim Hammerlin, filosof og forfatter av bøkene Terrorindustrien (2010) og Terror og demokrati (2011).
Program onsdag 18. september på Parkteatret:

18:30: Dørene åpner
19:00: Introduksjon ved filmskaperne
19:15: Film: Datalagringsdirektivet
ca 19:50: Diskusjon om overvåkingssamfunnet
ca 21:00: Slutt

Bill. kr 90 (stud. 50) selges i døra fra kl. 18:30 (kun kontant)


Se trailer av filmen Datalagringsdirektivet:Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet
Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.

Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.