Oslo Dokumentarkino - en alternativ mediekanal
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt.
The Lab
Yotam Feldman, Israel 2013, 60 min
Tekstet på engelsk.


Mandag 21. oktober kl. 19:00
på Litteraturhuset

MAKT, VÅPEN OG PROFITT

- Den globale våpenhandelen
- Krig som laboratorium

Innlegg av Andrew Feinstein og filmvisning


Krig er god business, og skaper også gode muligheter for testing og utvikling av nye våpentyper. Et land som ofte
er i krig skaper derfor gode forhold for sin egen våpenindustri. I filmen The Lab spekulerer regissør Yotam Feldman på om koblingen mellom Israels krigføring og økonomiske interesse i våpenproduksjon og handel er alt for tett.


Andrew Feinstein innleder til filmen med et innlegg om den globale våpenhandelen. Kom og hør på og diskuter med en av verdens fremste eksperter på internasjonal våpenhandel og se en svært tankevekkende film.

Se trailer av filmen lenger ned på siden.Andrew Feinstein på Parkteatret under
Human Rights Human Wrongs-festivalen
i 2012Andrew Feinstein - Inside the Global Arms Trade

Andrew Feinstein snakker om den internasjonale våpenindustrien før visning av filmen The Lab.

Andrew Feinstein er leder av Corruption Watch og forfatter av boka The Shadow World - Inside the Global Arms Trade. Han er blitt kjent som en av de fremste ekspertene på den internasjonale våpenindustrien og er en dyktig foredragsholder. Vi har invitert han til Oslo for å snakke om hvorvidt det er mulig å kontrollere denne mektige industrien.

Det er over 50 år siden President Eisenhower advarte det amerikanske folket om at det "militærindustrielle komplekset" (våpenindustrien og makten knyttet til den) var iferd med å "ta over" USA, politisk og økonomisk. Hvordan er situasjonen i verden idag?

Hvor stor makt har egentlig våpenindustrien? Er det mulig å regulere denne industrien politisk? Hva betyr til syvende og sist den nye Våpenhandelsavtalen "Arms Trade Treaty" som er undertegnet av 113 stater i FN? Vil denne avtalen kunne ha reell påvirkning på en av verdens mektigste industrier og hvordan de handler?

Filmen The Lab som vi viser etter innlegget til Feinstein handler om den israelske våpenindustrien men Feinstein vil snakke om våpenindustrien i verden generelt og ikke Israel spesielt.

Andrew Feinstein er en meget dyktig og ettertraktet taler og svært kunnskapsrik. Vi anbefaler å bruke sjansen til å høre på og diskutere med han på Litteraturhuset på mandag.Film: The Lab

Krigen mot terror har skapt en enorm vekst for verdens våpenprodusenter, ikke minst de israelske. Filmen The Lab skildrer hvordan krigsområder blir brukt til utvikling, testing og demonstrasjon av nye våpentyper og at samarbeidet mellom våpenindustrien og den israelske hæren er så tett at man kan spekulere i hva som egentlig er drivkraften i en krig.

Dette er en provoserende film. Yotam Feldman har et ganske ekstremt utgangspunkt, men han kommer skremmende langt i å underbygge og dokumentere sin påstand. Han viser til at Israel  tjener store penger på en voksende våpenindustri og at israelske våpen er så ettertraktet fordi de ofte blir brukt i faktisk kamp. Hver eneste israelske militære offensiv det siste tiåret har umiddelbart gitt våpeneksporten et markant oppsving og eksport av militært materiell står nå for opp til 20% av Israels totale eksport.

Israelske våpen blir testet i krigssituasjoner i urbane områder, en form for krigføring som er spesielt utfordrende. At våpnene er testet og at de selges med konkret erfaring fra faktisk bruk gjør dem ekstra attraktive for utenlandske kjøpere. Feldmans spørsmål er om denne lukrative eksporten påvirker Israels militære strategi slik at behovet for testing av våpen er en av drivkreftene bak militære aksjoner.

Program på Litteraturhuset mandag 21. oktober:

18:00: Billettsalget starter
18:30: Dørene åpner
19:00: Innledning/foredrag ved Andrew Feinstein
19:30: Spørsmål/diskusjon med publikum
Ca. 20:00: Pause
Ca. 20:15 Film: The Lab
Ca. 21:15: Slutt

Bill kr 90 (50 for studenter) selges i døra.
NB. KUN KONTANT!

Se trailer av The Lab:

Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Akersveien 20
0177 Oslo

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no