Oslo Dokumentarkino - en alternativ mediekanal
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt
Raising Resistance
Bettina Borgfeld og David Bernet, Tyskland 2011, 84 min
Tirsdag 27 mars kl. 19:00
på Litteraturhuset

RAISING RESISTANCE


Er verdens småbønder overflødige?

Bør de finne seg i å havne på historiens skraphaug og la industrielt, genmodifisert storskala jordbruk ta over for å sikre matproduksjonen for en økende verdensbefolkning?

Eller bør de kjempe imot?

Innlegg før filmen med Espen Løkeland-Stai og Kathrine Kleveland.Filmen Raising Resistance viser konflikten mellom småbønder i Paraguay og storbønder som tar over enorme landområder for å dyrke soya. De fleste store plantasjene bruker genmodifiserte planter (GMO) og bruker derfor også store mengder gift som ugress- og insektmiddel. Dette sørger for effektiv drift med færre ansatte, men samtidig presser det småbøndene bort fra sine små jordlapper. Alternativet for disse er å flytte inn i slummen rundt storbyene. Men småbøndene vi møter i denne filmen ønsker ikke å gi seg uten kamp.

Filmen griper rett inn i hjertet av en global konflikt, og et problemkompleks vi alle er del av. Diskusjonen om hva som er mest effektivt, store eller små enheter, finnes overalt. I tillegg brukes soya fra Sør-Amerika blant annet til fiske- og dyrefor og er mye brukt i Norge.

- Er det nødvendig med et industrialisert jordbruk med intensiv bruk av GMO for å sikre en tilfredsstillende matproduksjon til en økende befolkning på verdensbasis?

- 50% av verdens befolkning er bønder. Hva skal de alle sammen gjøre hvis jordbruket tas over av store enheter som drives med maskinkraft og ikke trenger arbeidere i noen særlig utstrekning, samtidig som livet som småbonde blir umulig?


Innledere:

Espen Løkeland-Stai er journalist i Dagsavisen og medforfatter av boka En nasjon av kjøtthuer om norsk jordbruk. Han jobber for tiden med en ny bok om internasjonal matvarehandel.

Kathrine Kleveland er leder for Bygdekvinnelaget og koordinator i Nettverk for GMO-fri mat og fôr.

I samarbeid med FN-sambandet.
Billetter kr. 80
selges i døra fra kl 18:00 (Kun kontant).
Se trailer av Raising Resistance:Vil du være på vår epost-liste?
Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet
Hvis du er på vår epost-liste men ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no

Jonathan Borge Lie
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 991 69 323
first name (a) dokumentarkino.no