Oslo Dokumentarkino - en alternativ mediekanal
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstituttOnsdag 21 mars på Parkteatret: 2 filmer for prisen av 1:

Billetter kr. 80 selges i døra fra kl 18:30 (Kun kontant). Én billett gjelder for både Peace VS Justice og for Kumare.


Onsdag 21 mars kl. 19:00
på Parkteatret

Peace VS Justice

Jakten på Joseph Kony
-ikke fullt så enkelt som videoen Kony 2012 legger opp til

Innledning ved Tomm Kristiansen
Peace VS Justice
Klaartje Quirijns, Nederland 2011, 65 min
Jason Russel som har laget videoen Kony 2012, med sin sønn, til venstre og Tomm Kristiansen fra NRK, som vil innlede til filmen Peace VS Justice, til høyre.
Joseph Kony har begått enorme krigsforbrytelser. Utallige mennesker har blitt drept, voldtatt og lemlestet av Kony og hans soldater. Han rekrutterer barn til sin opprørshær og lærer dem opp til å begå de grusomste handlinger. I mange år har forskjellige regjeringer og det internasjonale samfunn forsøkt å stoppe Kony, men uten hell, og man kan stille spørsmål ved om forsøkene har vært helhjertede. Hæren hans (The Lords Resistance Army, LRA) begynte i Uganda, men Kony er nå i Den sentralafrikanske republikk og gjør plyndringstokt inn i Kongo. Det er ingen tvil om at Kony bør hindres i å fortsette sine krigsforbrytelser.

Videoen Kony 2012 har blitt sett 100 millioner ganger på YouTube og Vimeo. Mannen bak filmen mener at om bare Joseph Kony blir kjent nok så vil verdenssamfunnet sørge for at han blir stoppet. De har lykkes i å gjøre Kony mer kjent, men er løsningen deres fruktbar? Hvordan skal man isåfall stoppe han? Med å sende inn en amerikansk militær styrke som da vil måtte kjempe mot barnesoldater?

Filmen Peace VS Justice forteller om forsøkene på å arrestere og stoppe Kony gjennom de siste 15 årene, og gir også et unikt innblikk i forskjellene i hvordan man ser på løsningen; Den internasjonale straffedomstolen, og dermed det internasjonale samfunnet, ønsker Kony arrestert og tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Dette har de ikke klart og en rekke afrikanske stemmer mener det er viktigere å lokke Kony ut av jungelen og finne en forhandlingsløsning.

Tomm Kristiansen er journalist og forfatter. Han har bodd mye i Afrika og vært korrespondent der i to perioder for NRK. Han har også skrevet flere bøker om Afrika. I perioden 2006-2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir, mens Sør-Sudan forhandlet med Konys hær.
Se trailer av Peace VS Justice:
Onsdag 21 mars kl. 20:30
på Parkteatret

Kumare

A true story about a false prophet
Kumare
Vikram Gandhi, USA 2011, 84 minEn morsom og interessant film om folks søken etter en åndelig veiviser og en guru som viser seg å være en svindler.


Svært mange mennesker leter etter noen som kan hjelpe dem å finne fram i livets labyrinter og mange vender seg mot indisk religiøsitet og spiritualisme for å finne veiledning. Noen indiske guruer har gjort big business på å veilede folk i Vesten med mer eller mindre kryptiske visdomsord. Vikram Gandhi fra New York ønsker å gå mer inn i hva denne voldsomme populariteten for indiske guruer egentlig er og velger å bli en guru selv.


Dette er utypisk film i programmet vårt, så for alle som synes vi bare viser triste filmer om grusomme hendelser så er dette noe å komme å se; en tankevekkende og morsom film om trangen til å søke etter en guru som kan gi deg svarene du søker etter.

Se trailer av Kumare:
Billetter kr. 80 selges i døra fra kl 18:30 (Kun kontant). Én billett gjelder for begge filmene.


Tirsdag 27 mars kl. 19:00
på Litteraturhuset

RAISING RESISTANCE


Er verdens småbønder overflødige?

Bør de finne seg i å havne på historiens skraphaug og la industrielt, genmodifisert storskala jordbruk ta over for å sikre matproduksjonen for en økende verdensbefolkning?

Eller bør de kjempe imot?

Innlegg før filmen med Espen Løkeland-Stai og Kathrine Kleveland.

Raising Resistance
Bettina Borgfeld og David Bernet, Tyskland 2011, 84 minFilmen Raising Resistance viser konflikten mellom småbønder i Paraguay og storbønder som tar over enorme landområder for å dyrke soya. De fleste bruker genmodifiserte planter (GMO) og bruker derfor også store mengder gift som ugress- og insektmiddel. Dette sørger for effektiv drift med færre ansatte, men samtidig presser det småbøndene bort fra sine små jordlapper. Alternativet deres er å flytte inn i slummen rundt storbyene. Men bøndene vi møter i denne filmen ønsker ikke å gi seg uten kamp.

Filmen griper rett inn i hjertet av en global konflikt, og et problemkompleks vi alle er del av. Soya brukes blant annet til fiske- og dyrefor og er mye brukt i Norge.

- Er det nødvendig med et industrialisert jordbruk med intensiv bruk av GMO for å sikre en tilfredsstillende matproduksjon til en økende befolkning på verdensbasis?

- 50% av verdens befolkning er bønder. Hva skal de alle sammen gjøre hvis jordbruket tas over av store enheter som drives med maskinkraft og ikke trenger arbeidere i noen særlig utstrekning, samtidig som livet som småbonde blir umulig?


Espen Løkeland-Stai er en av innlederne til filmen. Han er journalist i Dagsavisen og medforfatter av boka En nasjon av kjøtthuer om norsk jordbruk. Han jobber for tiden med en ny bok om internasjonal matvarehandel.

Kathrine Kleveland er leder for Bygdekvinnelaget og koordinator i Nettverk for GMO-fri mat og fôr.

I samarbeid med FN-sambandet.
Billetter kr. 80
selges i døra fra kl 18:00 (Kun kontant).
Se trailer av Raising Resistance:Vil du være på vår epost-liste?
Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet
Hvis du er på vår epost-liste men ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

Kontakt oss/Contact us:

Ketil Magnussen
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 95 18 51 09
first name (a) dokumentarkino.no

Jonathan Borge Lie
Oslo Dokumentarkino

Tel: +47 - 991 69 323
first name (a) dokumentarkino.no