Oslo Dokumentarkino - en alternativ mediekanal
Oslo Dokumentarkino er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt


Detropia
Heidi Ewing and Rachel Grady,
USA 2012, 91 min.

Film in English. No subtitles.
Introduction in Norwegian (15 min)

Bill. kr 80 selges i døra fra kl. 18:30
(kun kontant / Cash only)
Onsdag 3. oktober kl 19:00
Parkteatret, Olaf Ryes plass 11, Oslo

Er Detroit "kanarifuglen i gruven" for Vestens industrisamfunn?

Den økonomiske krisen kommer til Norge. Hvordan skal vi forberede
oss til den?

Film med introduksjon av
Magnus Marsdal (Manifest Analyse)


Den økonomiske krisen som griper om seg i USA og Europa vil komme til Norge. Dette er på den ene siden en svært alvorlig finans- og gjeldskrise, men krisen bunner også i et problem med enda mer langvarige konsekvenser; nemlig hvordan vi skal bevare vår samfunnsform med en nedadgående industri.

Spørsmålet er ikke hvordan vi kan unngå krisen men hvordan vi forbereder oss og hvilke grep vi tar for å komme gjennom den uten å ødelegge viktige strukturer i samfunnet og rive ned velferdsstaten.

Oslo Dokumentarkino viser filmen Detropia som viser hvordan krisen har rammet byen Detroit, som har vært et av symbolene på Vestens industrisamfunn. I innledningen til filmen tar vi opp hvordan vi i Norge kan forholde oss til krisen.

Magnus Marsdal fra Manifest analyse (bildet) holder et innlegg før filmen om Norge og kriseforståelse.


OM FILMEN:

Detropia
er en episk film om Detroits endelikt som amerikansk industriby, og samtidig en advarsel til resten av det industrialiserte Vesten.

- Detroit er som kanarifuglen i gruven for amerikanske byer. Det som skjer i Detroit nå vil komme til resten av USA etterhvert  – sier Heidi Ewing (regissør). Den advarselen kan også rettes til de fleste andre land og byer i Vesten.

Detropia forteller om nedgangen i industrien i Vesten og hvordan det påvirker samfunnet. Detropia viser en by i forfall; jobbene forsvinner og samfunnet forvitrer. Vi møter industriarbeidere som lengter tilbake til den trygge fortiden der en fast jobb og lønn var bærebjelken i livet, og det var mulig å ha både bolig og familie. Den tiden er over. Vi ser hvordan folk uten jobb organiserer seg i gjenger for å finne og hente ut skrapmetall som de så kan selge. Filmen påstår at en av USAs hovedeksportvarer til Kina er skrapmetall. Hvis det er sant så sier det svært mye om hvor langt det globale økonomiske maktskiftet i verden har kommet.

Detropia er en symfoni om en by som er i store vanskeligheter. Vi kan ha medfølelse med menneskene i Detroit som sliter for å klare seg, men det store spørsmålet er; er dette framtiden for amerikanske byer, eller for byer i Vesten? Er Detroit bare kanarifuglen som dør først?

Ikke alt er trist. Detroit tiltrekker seg også nye mennesker som tar nytte av billig husleie. Blant annet trekker byen til seg unge kunstnere som ser etter rimelig plass til atelieer og utstillingslokaler, men er dette nok til å gi byen håp om overlevelse?

Se trailer av Detropia:


Vil du være på vår epost-liste?

Do you want to sign up for our newsletter?
Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet
Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost og skriv 'avmelding' i emnefeltet.
To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.


Oslo Dokumentarkino