Se dette nyhetsbrevet i nettleseren din


logo for Oslo Dokumentarkino
Oslo Dokumentarkino er støttet av Fritt Ord, Oslo kommune og Norsk filminstitutt


HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival går av stabelen for 11. gang 25. februar - 3 mars i OsloCinemateket, Vega Scene, Galleri Kunstplass og Khartum KCAC er årets arenaer.

NOEN TIPS TIL HVA DU BØR FÅ MED DEG PÅ HUMAN-FESTIVALEN

collage av bilder Human

Overlever dokumentarfilmen i en post-fakta verden?

Oscar-nominert oppvekstfilm, Mads Brüggers prisvinnende dokumentar om Dag Hammarskjölds død, Michael Moores nyeste krasse USA-kritikk og en rekke norske og internasjonale nervepirrende, interessante og rørende filmer om miljø- og klimautfordringer, konflikt og forsoning, engasjement og opprør, om det å være menneske, journalistikk og politikk i en post-fakta verden og mye, mye mer.

Kulturminister Trine Skei Grande, Yngve Slyngstad, Abid Raja, hovedaktor i saken mot Ratko Mladic Dermot Groome, Asia Bibis advokat, regissør Mads Brügger og en rekke andre filmskapere og eksperter gjester festivalen.

Dokumentarfilmen lever i beste velgående, på tross av vanskelige økonomiske tider. Dette nyter vi i HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival svært godt av. Festivalens program er sterkere enn noen gang, og her finner du både personlige filmer og filmskapere som ser det store bildet.

Festivalen går av stabelen fra 25. februar til 3. mars på Cinemateket og Vega Scene.

Utvalget av filmer i årets program viser at dokumentarfilmindustrien er progressiv og i vekst. Det lages stadig flere og bedre filmer med gode og solide fortellinger som trekker seeren inn - og ikke slipper taket. Det er en voksende produksjon av dokumentarfilmer fra stadig større deler av verden.

Dette på tross av at dokumentarister møter mer enn bare økonomiske hindre. En utfordring i dagens medieverden er den synkende tilliten til fakta og nyheter, noe som ikke bare rammer nyhetsmedia men også går ut over dokumentarfilmen. Vil dokumentarfilmskapere klare å møte denne utfordringen og samtidig bevare sin troverdighet? Dette spørsmålet er noe av det vi setter fokus på under årets festival.

I tillegg til et fantastisk filmprogram blir det også en rekke debatter, teater, bærekraftsquiz, musikk, kunstutstillinger og karneval.


bilde av et utvalg av gjester på human-festivalen
Kulturminister Trine Skei Grande deltar og skal diskutere ytringsfrihet i kunsten, en problemstilling som har blitt svært aktuell etter Oslo Frps forsøk på å kutte kommunens støtte til Black Box teater som følge av oppsettningen av teaterstykket Ways of Seeing.

Abid Raja skal diskutere ekstremistenes grep på Pakistan med Asia Bibis advokat.

Ratko Mladics forsvarsadvokat skal diskutere med  Dermot Groome som var hovedaktor  i krigsforbrytersaken mot Mladic. Begge er sentrale aktører i filmen The Trial of Ratko Mladic.

Yngve Slyngstad og Kristin Halvorsen m.fl. skal diskutere om oljefondet er skodd for framtiden.

Erika Balsom fra Kings College i London skal snakke om hvordan dokumentarfilmskapere har vist seg å være svært dynamiske i å skape troverdighet hos et publikum gjennom skiftende tider. Hvordan kan de beholde troverdigheten i en tid med synkende tillit til fakta og medier?

Arthur Pratt er regissør av filmen Survivors og fulgte de lokale helsearbeiderne i Sierra Leone under Ebola-krisen. Han kommer til Oslo direkte fra Freetown.

Einat Weizman besøker festivalen med teaterstykket I Dareen T. om Dareen Tatour som ble fengslet i Israel pga et dikt. Weizman har blitt brukt som eksempel av den israelske regjeringen for hvorfor de ønsker en ny lov som skal sikre at kunstnere som får offentlig støtte må "oppfylle statens målsetninger", dvs politisk sensur av kunst. Dareen Tatour kommer også til festivalen.

Regissør Alumdena Carracedo fra Spania skal diskutere med Hale Hilal fra organisasjonen Families for Freedom fra Syria om det problematiske i å søke forsoning på bekostning av rettferdighet etter konflikt og menneskerettighetsbrudd. Alumudena besøker festivalen med filmen The Silence of Others.

Se oversikt over internasjonale gjester

Dette er bare noen få av en rekke gjester og debatter på festivalen. Under er det en beskrivelse av et lite utvalg av de internasjonale filmene i årets program under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival.

Se hele programmet på humanfilm.no eller som lesevennlig pdf.


Bilde fra filmen War of Art

For andre året har Human-festivalen et konkurranseprogram for norsk dokumentar.

Årets konkurranseprogram viser bredden i norsk dokumentar, med historier og karakterer fra både by og bygd, innland og utland – fra nære menneskelige relasjoner til storpolitiske konflikter. Filmer som vil sjarmere, engasjere, bevege og forhåpentligvis også provosere. Utvalget gjenspeiler det høye nivået som har gjort at norsk dokumentarfilm har høstet mye internasjonal anerkjennelse de siste årene. - Fra forhåndsjuryens kommentar. Se det norske programmet her.

Noen internasjonale filmer du må se:Plakat for filmen Panama Papers
The Panama Papers
Alex Winter, USA 2018, 99 min.

The Panama Papers

En thriller av en film om det største journalistiske samarbeidsprosjektet noensinne.

Nesten 400 journalister fra over 100 nyhetsselskaper jobbet i hemmelighet med å etterforske dokumenter som avslørte massive skatteunndragelser over hele kloden. The Panama Papers er årets åpningsfilm på Human internasjonale dokumentarfilmfestival.

Kjøp billett

Nordisk premiere.

[An] absorbing documentary about how the new corrupt elite who are hoarding the world's wealth off-shore got dragged into the open. – Variety

Se trailer av The Panama Papers


bilde fra cold case hammarskjold
Cold Case Hammarskjöld
Mads Brügger, Danmark 2019, 128 min.

Cold Case Hammarskjöld

Hva skjedde egentlig med Dag Hammarskjöld?

Bli med inn i villnisset av teorier om hvem som drepte FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld, som døde i en flystyrt i Kongo i 1961. Den kontroversielle danske filmskaperen Mads Brügger nøster opp én av teoriene om Hammarskjöld- men trådene trekker ham til en annen konspirasjonsteori, om det sør-afrikanske apartheidregimets innblanding i spredningen av HIV/AIDS.

Brügger vant nylig beste regi på Sundance for denne dokumentaren, som fryktløst dukker ned i de mørke sidene av post-koloniale Afrika og kreftene bak. Hva er egentlig sant?

Norgespremiere.

Mads Brügger kommer til festivalen.

Kjøp billett

Se trailer av Cold Case Hammarskjöld


Bilde fra Everything Must Fall
Everything Must Fall
Rehad Desai, Sør-Afrika 2018, 85 min.

Everything Must Fall

Et unikt innblikk i hvor vanskelig det er å organisere et grasrotopprør og i et Sør-Afrika som sliter med enorm økonomisk ulikhet 25 år etter apartheid.

Everything Must Fall handler om kampen mot arven etter apartheid i det sør-afrikanske universitetssystemet. En medrivende fortelling med høy puls om da det i 2015 eksploderte i studentmassene i Sør-Afrika. Siden ANC kom til makten etter apartheids fall i 1994 har de lovet gratis utdanning, men i stedet har universitetene økt avgiftene så dramatisk at en stadig større del av den fattige svarte befolkningen blir ekskludert fra å ta høyere utdanning. Dokumentaren følger studentbevegelsen #Feesmustfall, som i 2016 førte til de største voldelige sammenstøtene i Sør-Afrika siden apartheid. Filmen er en nærgående skildring av kompleksiteten i et folkeopprør som viderefører kampen for likeverd og rettferdighet.

Filmen vant Best South African Documentary på Cape Town International Film Market and Festival, 2018.

Norgespremiere

Kjøp billett

Se trailer av Everything Must Fall.

Filmens regissør Regad Desai og en av hovedkarakteren i filmen, Fasiha Hassan, vinner av Studentenes fredspris 2019 Fasiha Hassan, gjester festivalen.


Minding_the_gap_nett_227pxl.jpg
Minding the Gap
Bing Liu, USA 2018, 86 min.

Minding the Gap

Oscarnominert 2019.

En utrolig vakker og gripende oppvekstfilm fra USAs rustbelte.

Denne eksepsjonelle dokumentaren er Oscarnominert og har vunnet en rekke priser på festivaler over hele verden. Filmen tar oss tett innpå livene til en vennegjeng som står på terskelen til å bli voksne og regissøren er en av dem. Gjennom mange år får vi se hvordan erfaringene fra deres egen barndom i en fattig amerikansk by former dem som mennesker. I en sirkel av voldelige, alkoholiserte og fraværende foreldre, hvilke forbilder skal de se til for ikke å reprodusere de samme feilene?

Dokumentaren er et sjeldent godt innblikk i hva som former vår identitet og våre veivalg, og gjør deg dypt engasjert i valgene denne vennegjengen må ta.

Kjøp billett

Se trailer av Minding the GapHungary_2018_227pxl.jpg
Hungary 2018
Eszter Hajdú, Ungarn 2018, 82 min.

Hungary 2018

Fremmedfiendtlighet og statssanksjonerte konspirasjonsteaorier i valgkampen i et polarisert Ungarn.

Et alarmerende bilde av parlamentsvalgkampen i Ungarn i 2018. Retorikken til det regjerende partiet er ekstremt fremmedfiendtlig og preget av konspirasjonsteorier der elitene konspirerer for å la Ungarn ødelegges ved å oversvømmes av flyktninger.
På den andre siden står en litt hjelpeløs opposisjon og forsøker å hevde at Ungarn må vende tilbake til en sosialdemokratisk og solidarisk politikk. Filmen følger opposisjonspolitiker og tidligere statsminister Ferenc Gyurcsány som leder partiet Demokratikus Koalíció (Demokratisk Koalisjon) i en kamp som virker håpløs.

Norgespremiere.

Filmens regissør og produsent gjester festivalen.

Kjøp billett

Se trailer av Hungary 2018


bilde fra Survivors
Survivors
Arthur Pratt, Sierra Leone 2018, 86 min.

Survivors

En actionfilm på bakkeplan om Ebolautbruddet i Vest-Afrika.

- Å se denne filmen er som å være midt i krisen blant de lokale helsearbeiderne.

Sierra Leone var et av landene som ble hardest rammet da Ebola brøt ut i 2014. Et lokalt filmkollektiv fulgte utbruddet tett, og dokumentaren er et ujålete og nærgående portrett av hvordan krisa så ut på bakkeplan.

Vi møter helsepersonell som setter egne liv på spill for å hjelpe, lokalbefolkning som er skeptiske til helsemyndighetene og mennesker som ikke forstår alvoret før de mister livet. De forteller sin egen historie om Ebola, og gir oss muligheten til å forstå hvordan man som individ og som samfunn lever gjennom et slikt mareritt.

Norgespremiere.

Regissør Arthur Pratt kommer til festivalen.

Kjøp billett


Se trailer av filmen Survivors


bilde fra meeting gorbachev
Meeting Gorbachev
Werner Herzog og Andre Singer, Tyskland/USA 2018,  92 min.

Meeting Gorbachev


To kjemper i et overraskende emosjonelt møte.

Det sitrer i rommet når filmveteran Werner Herzog setter seg ned ansikt til ansikt med 87 år gamle Mikhail Gorbatsjov. Den ellers så skarpe Herzog nærer en åpenbar kjærlighet til Gorbatsjov, Sovjets siste leder og mannen bak perestroika og glastnost.

Herzog viser oss en mann som ennå smertes av at han aldri fikk fullført sin visjon om en reformering av kommunismen, og med et varmt og sympatisk blikk tar dokumentaren oss med gjennom Gorbatsjovs personlige erindringer, som er tett sammenflettet med slutten på den kalde krigen.

Kjøp billett


bilde fra anthropocene
Anthropocene - The Human Epoch
Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier
og Edward Burtynsky, Canada 2018,

Anthropocene – The Human Epoch

Er vi nå i den Antropocene tidsalder?

Filmen Anthropocene – The Human Epoch hadde sin premiere på TIFF i Toronto, men kommer til oss direkte fra Sundance Film Festival. Dette er første visning i Norge og i Norden.

Anthropocene er en visuell refleksjon over menneskets massive endring av planeten vår. Er vi nå i den Antropocene tidsalder? Denne filmen gir et sterkt argument for dette. Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier og Edward Burtynsky har brukt fire år på denne filmen som er den siste i en triologi om menneskets påvirkning på jorda. De to tidligere filmene heter Manufactured Landscapes (2006) og Watermark (2013). Anthropocene er en spektakulær film som ingen ser uten at den gjør sterkt inntrykk. 

Norgespremiere.

★★★★  (av 4) — The Globe and Mail 
★★★★  (av 4) — Toronto Star 
★★★★  (av 4) — National Post

Rogers Best Canadian Film (2018)
Toronto Film Critics Association

Best Canadian Documentary (2018)
Vancouver Film Critics Circle

Kjøp billett

Se trailer


bilde fra the silence of others
The Silence of Others
Almudena Carracedo og Robert Bahar, Spania 2018, 96 min

The Silence of Others

Oppgjørets time for fortielsen etter Francos Spania.

The Silence of Others er en sjokkerende historie om hvordan mangelen på et rettsoppgjør etter Franco-regimets diktatur i Spania har tvunget hundretusenvis av ofre og pårørende til å tie om sine skjebner, helt fram til i dag.

Et vendepunkt kom i 2010, da en gruppe modige ofre og pårørende omgikk det spanske rettssystemet og anklaget tidligere maktpersoner for forbrytelser mot menneskeheten i en argentinsk domstol. Gjennom seks nervepirrende år følger vi rettssaken og et voksende antall anklagere som tør å stå fram.

En utrolig sterk film som viser hvor problematisk det kan være å legge fortiden bak seg uten et oppgjør for overgrep som har skjedd i konflikt, selv om hensikten er god og man ønsker forsoning og å komme videre, heller enn å dvele ved fortiden. The Silence of Others klarer å få oss til å både se og føle hvordan livet stopper opp for de som ikke får rettferdighet. Den spanske modellen ble et forbilde for flere latinamerikanske oppjørsprosesser etter diktatur og borgerkrig og det er viktig å forstå at fred er ikke nødvendigvis fred for alle hvis det ikke innebærer en avslutning av konflikten og en form for rettferdighet. På festivalen trekker vi linjene fra Spania til Syria for å få fram viktige spørsmål som bør være med når man skal finne veien til fred der.

Dokumentaren er produsert av Pedro Almodovar og har vunnet en rekke priser.

Regissør Almudena Carracedo gjester festivalen.

Kjøp billett

Se trailer av The Silence of Others


Bilde fra Grit
Grit
Cynthia Wade og Sasha Friedlander, USA 2018, 80 min.

Grit

En utslettende gjørmetsunami forårsaket av grådighet og korrupsjon.

En visuelt storslagen dokumentar om den indonesiske katastrofen som inntraff da en underjordisk vulkan av kokende gjørme eksploderte og druknet 16 landsbyer i leire. 12 år etter venter nesten 60 000 som mistet sine hjem fortsatt på oppreisning fra gruveselskapet Lapindo, som forårsaket utbruddet med en uansvarlig boring.

Gjennom seks år følger filmskaperne unge Dian gjennom en politisk oppvåkning, når hun tar opp kampen mot korrupte politikere og grådige selskapers utnyttelse av land og befolkning. En provoserende dokumentasjon av hensynsløs utnyttelse, men også et portrett av viljestyrke og motstandskamp, plassert i et nesten postapokalyptisk landskap av gjørme.

Kjøp billett

Se trailer av Grit

HUMAN idff logoKontakt:
Oslo Dokumentarkino
Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
ketil@dokumentarkino.no