www.dokumentarkino.no

HRHW profil
HRHW er støttet av Stiftelsen Ship-Ring, Institusjonen Fritt Ord, Bergesenstiftelsen,
Oslo kommune, Norsk filminstitutt og Norsk Kulturråd

 

14-19 februar 2017:

Cinemateket i Oslo

Litteraturhuset - Cafeteatret - Kulturkirken Jakob
Det norske teatret - Kunstplass 10


25 høyaktuelle filmer, 28 debatter, teater, satireshow, seminarer og kunstutstilling

Noen høydepunkter:


 Tickling Giants poster bilder
Bassem Youssef in studio
The Show
al-Sisi
All Makt Eirik Bergesen

Tirsdag 14. februar:

Festival-åpning:
Tickling Giants
+ All Makt satireshow

Cinemateket Tancred kl. 19:00: Tickling Giants + All Makt
Cinemateket Lillebil kl. 19:30: Tickling Giants (kun film)

(NB! Tickling Giants vises også på Cafeteatret fredag 17. februar kl 18:30. All Makt-show etter visningen - se programmet).

Billettene til åpningen er i salg nå!

Mens Den arabiske våren er i full blomst i Egypt bestemmer Bassem Youssef seg for å slutte i jobben som hjertespesialist for å bli komiker på fulltid. Han gjør seg svært bemerket som «den arabiske Jon Stewart» gjennom sitt satiriske show The Show, med 30 millioner seere. (Til sammenligning hadde Jon Stewart i det amerikanske The Daily Show i gjennomsnitt 2 millioner seere). Men i et land hvor makthaverne ikke er vant til å bli kritisert og ihvertfall ikke å bli gjort narr av tar det ikke lang tid før Bassem og teamet hans opplever å bli truet til stillhet.

Tickling Giants følger et produksjonsteam bestående av uredde revolusjonære – med svært god sans for humor.

I Tancred-salen før visning av Tickling Giants:
Eirik Bergesen All Makt gjør Norge greit igjen! Landets mest ekte falske nyheter om politikk og samfunn. Ordfører Marianne Borgen vil åpne festivalen. I Lillebil-salen blir det kun film.

All Makt (i Tancred-salen)
Eirik Bergesen er diplomaten som ble lei av å si ”ingen kommentar” og i stedet bruker evnene sine til ”dialogue” på All Makt-scenen for å få politikere og samfunnsprofiler til å legge til side 10-punktsprogrammene og faktisk si det som det er.

Som satiriker har han tidligere skrevet for bl.a. Harald Eia og Bård Tufte Johansen, Are Kalvø, Anne-Kat, Otto Jespersen, Herborg Kråkevik og Nytt på Nytt. Fra å redde verden en fotnote om gangen redder han den nå en vits om gangen.

Kom og bli med på påningen. Vi sørger for et glass og hyggelig samvær etter visningen.

Eirik Bergesen vil ha et lengre show på Cafeteatret på Grønland fredag kveld, 17 februar. Sjekk festivalprogrammet.

Kjøp billetter til åpningen her.Nowhere to Hide

Pepe Mujica

The Settlers

Rokhsar

Chasing Asylum

HRHW profil
Noen høydepunkter fra filmprogrammet:

Nowhere to Hide

Den gripende historien om sykepleieren Nori som forsøker å holde familien og samfunnet rundt seg sammen mens landet hans, Irak, går i oppløsning. Filmen som vant hovedprisen på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA, i Amsterdam.
Se trailer av filmen her.

Delicate Balance

Jose 'Pepe' Mujica, tidligere president i Uruguay, som kjørte rundt i en gammel wv boble og nektet å bo i presidentpalasset, leder oss gjennom tre historier fra tre forskjellige deler av verden; og spekulerer i hvordan vi kan redde verden og vår egen menneskelighet.
Se trailer av filmen her.

The Settlers

Denne ekstremt aktuelle og veldig interessante filmen gir et bilde av de israelske settlerne/bosetterne på Vestbredden/Palestina. Hvem er de, hvilken rolle spiller de i å hindre en løsning og hvilken rolle har staten Israel spilt i å la bosettingene vokse så enormt? Filmen trekker opp linjene fra 1967 og fram til idag.
Se et utdrag av filmen her.

The Wait

En gripende film om 14-årige Roksahr fra Afghanistan som sammen med familien venter på svar på søknaden sin om beskyttelse i Danmark. Som den som snakker språket flytende og forstår det danske systemet representerer hun familien i møte med byråkratiet. Tyngden av ansvaret og redselen for å bli sendt ut av landet gjør den livlige 14-åringen om til en deprimert og suicidal 16-åring.
Se trailer av filmen her.

Chasing Asylum

En veldig sterk film og en kraftig advarsel til oss om hva som blir resultatet når man aksepterer interneringsleire for mennesker fordi de er på flukt. Oppholdet i leirene på Stillehavsøyene der Australia har plassert flyktninger har blitt beskrevet som tortur.
Se trailer av filmen her.

Se hele filmprogrammet

Se også de spennende debattene i LIVE-programmet.  Se hele live-programmet her.

Gjester_HRHW2017
Fra toppen: Cathrine Gyldensted, Omar Barghouti, David Kilgour, Daniel Leader, Nnimmo Bassey og Salah Hmatou Amaidan.

Noen høydepunkter fra debattprogrammet og noen internasjonale gjester

 

Konstruktiv journalistikk

Cathrine Gyldensted som leder institutt for konstruktiv journalistikk ved Windesheim universitet i Nederland vil snakke om hva konstruktiv journalistikk er og hvordan det kan bidra til nyhetsjournalistikk. Hun vil ha en samtale med Tomm Kristiansen.

Er kulturell boikott et effektivt virkemiddel?

Omar Barghouti, en av grunnleggerne av den palestinsk-initierte boikottkampanjen mot Israel, med særlig fokus på akademisk og kulturell boikott, er gjest på festivalen. Han vil diskutere problemstillingen med biskop Atle Sommerfeldt, direktør ved Nobels fredssenter Liv Tørres og teaterregissør Pia Maria Roll.

Barghouti vil også diskutere israelsk bosettingspolitikk i en diskusjon der vi spør om verden har noen som helst innflytelse på israelsk politikk, og hva man eventuelt kan gjøre og hva EU/USA/Norge gjør idag. Og hva kan vi vente av Trump?

En forbrytelse mot menneskeheten: tvungen organtransplantasjon i Kina.

David Kilgour, tidligere parlamentsmedlem og minister fra Canada, nå etterforsker og menneskerettighetsaktivist kommer til festivalen for å diskutere denne horrible praksisen i Kina. Politiske fanger blir utsatt for tvungne kirurgiske inngrep for å fjerne organer som så selges til pasienter som har behov for det. Dette gjelder alle typer organer også hjerter. Det vil si at fanger blir drept for sine organer. Denne praksisen er nå dokumentert så godt at det ikke lenger er noen tvil om at det foregår, i stor skala. Likevel er debatten nesten ikke-eksisterende. Er vi for redde for det nye Kina til å tørre å kritisere dem? Filmen Human Harvest vises i programmet.

Næringsliv og menneskerettigheter. Er rettssystemet veien å gå for å redde verden?

Daniel Leader fra det britiske advokatfirmaet Leigh Day har gått til sak mot Shell UK på vegne av tusenvis av nigerianere som har fått sitt livsgrunnlag ødelagt av oljeindustrien. Leigh Day har også hatt flere andre internasjonale saker av samme type.

Daniel Leader vil ha en diskusjon med miljøaktivist og Raftoprisvinner Nnimmo Bassey fra Nigeria. Nnimmo Bassey er en av personene som blir intervjuet i filmen Nowhere to Hide om miljøødeleggelser i Nigeria og om de allerede godt merkbare klimaendringene som gjør livet vanskelig for mange nigerianere. Filmen Nowhere to Run om miljø og klimaproblemer i Nigeria vises i programmet. (Må ikke forveksles med filmen Nowhere to Hide)

Korrupsjon og straffefrihet

Joe Avapura Moses, lokalsamfunnsaktivist fra Paga Hill på Papua New Guinea kommer til festivalen. Han lever nå i eksil fordi han tok opp kampen med regjeringen på Papua New Guinea. Joe Moses forsøkte å stoppe et eiendomssalg til et internasjonalt eiendomsutviklingsselskap, ledet av en islending, for å hindre at et helt lite lokalsamfunn ble gjort hjemløse. Korrupsjonen han oppdaget i arbeidet gjør ham til en farlig mann for skruppelløse politikere. Han er truet på livet i hjemlandet.  Hollie Fifer som er regissør av filmen The Opposition som handler om kampen til Joe Moses og Paga Hill-beboerne, kommer også til Human Rights Human Wrongs. Se trailer av filmen The Opposition.

Å løpe for selvstendighet

Salah Hmatou Amaidan er fra Vest-Sahara. Han ble trent av det marokkanske landslaget som mellomdistanseløper. Etter å ha løpt over målstreken i et løp i Frankrike med et saharawisk flagg kunne han ikke lenger dra hjem igjen og søkte asyl. Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Salah Hmatou Amaidan kommer til festivalen.Han er hovedperson i filmen The Runner som vises på festivalen i samarbeid med FiSahara Film Festival.

Afghanistan photo Jeroen Swolfs

Panel Filmmakers/Changemakers

Mobile Cinema

Onsdag 15. feb:

Filmmakers/Changemakers 2017

Dokumentarfilm og samfunnsendring
(i praksis)

Dokumentarfilmen kan ha en enorm påvirkningskraft! Den kan skape stort engasjement, gi en sak man jobber og brenner for internasjonal oppmerksomhet, være en god og alternativ informasjonskilde og kan påvirke til viktige endringer i samfunnet.

13:00-14:00: Portraying the World Accurately: Constructive Journalism. Ved journalist Cathrine Gyldensted and fotojournalist Jeroen Swolfs
14:00-14:30: Servering av kaffe og croissants
14:30-15:15: Documentary as a Tool for Social Change
Ved filmskaper Femke van Velzen
15:15-16:15: Panelsamtale: Hvordan kan organisasjoner og filmskapere samarbeide for å skape samfunnsendring?

I panelet: Margreth Olin (filmskaper), Femke van Velzen (filmskaper og grunnlegger av Mobile Cinema Foundation), Hollie Fifer (filmskaper og regissør av The Opposition som vises på festivalen), Jeroen Swolfs (fotojournalist), og Anne Kari Garberg (Framtiden i våre hender, initiativtaker til dokumentarserien Sweatshop). Moderator: Sarah Prosser.

Les mer om programmet her.

Nå løper vi
Se det kritikerroste teaterstykket Nå løper vi i Kulturkirken Jakob lørdag 18 eller søndag 19 februar. Sara og Buzhan Baban gjenforteller historien om sin flukt fra Irak til Norge da de var barn. Regi: Pia Maria Roll.

Terningkast 6
– Dagbladet

Både opprivende og dypt rørende
– Scenekunst.no

Nå løper vi er en humørfyllt forestilling som får deg til å strigråte
– Klassekampen

Les mer

HRHW Program
Se hele programmet i PDF her:

Se festivalens hjemmeside her


HRHW 2017 foregår på Cinemateket, Cafeteatret, Litteraturhuset, Kulturkirken Jakob, Det norske teatret, Kunstplass 10 og Litteraturhuset,
Billetter koster kr 100
vanlig pris.
kr 50
for studenter og Cinematek-medlemmer.

De aller fleste debatter har gratis inngang.

Billetter til filmvisninger på Cinemateket: cinemateket.no
Billetter selges også over disk på Cinemateket hver dag.
Foe de andre stedene; sjekk info i programmet.Vil du være på vår epost-liste?
Do you want to sign up for our newsletter?

Send en epost til: post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'påmelding' i emnefeltet

Send an email to
post(a)dokumentarkino.no
and write "påmelding" in the subject field.
             
Hvis du er på vår epost-liste men
ikke ønsker å motta informasjon:
Send en epost til post(a)dokumentarkino.no
og skriv 'avmelding' i emnefeltet.

To unsubscribe; send an email and write 'avmelding' in the
subject field.

Kontakt:
Oslo Dokumentarkino

Ketil Magnussen
Tel: +47 - 95 18 51 09
ketil@dokumentarkino.no