PRESSEMELDING:
Aktuell film og møte med modig menneskerettighetsforkjemper fra Bahrain mandag 26. januar.

Maryam al-Khawaja er kjent for et uslitelig, nesten umenneskelig mot ved å stå opp mot et av de mest brutale regimene i gulf-regionen, uten våpen. Hun er co-direktør for Gulf Center for Human Rights og var fungerende president for Bahrain Centre for Human Rights da de mottok Raftoprisen 2013. Hennes far og søster sitter begge fengslet for sitt menneskerettighetsengasjement. Faren på livstid.

Maryam al-Khawaja vil være tilstede på et åpent møte i regi av Amnesty Norge mandag 26. januar kl. 15:00.

Der vil man få se filmen We are the Giant og høre Maryam fortelle om sitt arbeid og situasjonen i Bahrain og om hva norske aktører kan gjøre for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Bahrain. Maryam vil være tilgjengelig for intervjuer.

Maryam al-Khawaja kommer tilbake til Oslo 10 februar for å delta i en diskusjon under festivalen Human Rights Human Wrongs og for å introdusere filmen We are the Giant.









Om filmen We are the Giant og festivalen Human Rights Human Wrongs (HRHW)

( Greg Barker, USA/England, 2014, 93 min)
Filmen We are the Giant består av tre historier hvorav en handler om Maryam og hennes søster Zainab og deres arbeid for politisk reform og respekt for menneskerettigheter i Bahrain.

Den arabiske våren ble utløst av enkeltpersoner. Kjempen (the Giant), det vil si folket, reiste seg fordi enkeltpersoner ofret alt for å vekke folkemassene. Filmen introduserer oss for seks personer, Maryam al-Khawaja fra Bahrain, og andre fra Libya og Syria, og rammer deres kamp inn med historiske kamper mot undertrykking. Filmen stiller spørsmålet om hvor lenge en kan holde protester ikke-voldelige i møte med vold. Utfallene av disse tre ulike opprørene i Bahrain, Syria og Libya er radikalt forskjellige. Hva ville vært annerledes dersom det syriske folket ikke hadde tatt til våpen? Eller hvis det bahrainske folket hadde valgt våpen? I We Are the Giant får individene som ennå kjemper denne kampen fortelle hva de selv tror på. Maryam deltar på festivalen for å snakke om ikke-voldelig motstand og sosial mobilisering.

Hvis du ønsker å få sett filmen for å skrive om Maryam, situasjonen i Bahrain og/eller om filmen og ikke får sett den hos Amnesty så ta kontakt med Ketil Magnussen Oslo Dokumentarkino/Human Rights Human Wrongs (tel 951 85 109).

Filmen skal vises på festivalen Human Rights Human Wrongs (10-15 februar) og Maryam vil i tillegg til å introduere filmen delta i en diskusjon på festivalen om ikke-vold som strategi for regimeendring og hva som har manglet i den arabiske våren for å skape positiv politisk endring.

Kontaktpersoner:

For intervju med Maryam al-Khawaja: Therese Jebsen, Raftostiftelsen. Tel: 415 11 390, therese.jebsen@rafto.no

eller Beate Slydal i Amnesty Int. Tel: 934 05 819
epost: bslydal@amnesty.no

For informasjon om filmen og HRHW og Maryams neste besøk i Oslo: Ketil Magnussen, Oslo Dokumentarkino og Human Rights Human Wrongs, tel: 951 85 109, ketil@dokumentarkino.no